2009. december 31., csütörtök

Habos diós linzer




Ha az embernek kisgyerekei vannak, nincs idő azon tipródni, hogy múlik az idő. Fiatalosnak, energikusnak érezzük magunkat. Vígan pelenkázunk, etetünk, oviba, iskolába kísérünk, együtt tanulunk, örülünk a sikernek. Együtt sírunk, ha éppen olyan kedvünk van. Aztán egyszer csak eléd áll a gimnazista, hogy bizony a barátaival tölti az év utolsó napját. S te ott állsz megsemmisülve, eltünődve. Már nem őt fogod megpuszilgatni éjfélkor először....
Kinek ismerős az érzés?
Na de félre az érzelgősségel, a bulijukra habos linzert csináltam.  Láttam már sokkal szebb kivitelben is, nekem nem lett túl kemény a hab, még jó, hogy nem folyt el.
Diós linzer:
12,5 dkg porcukor
25 dkg ráma
30 dkg liszt+ 7 dkg darált dió
csipet só
A linzer hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük néhány órát. Aztán kiszaggatjuk és megsütjük.
Hab:
3 tojásfehérjét 27 dkg porcukorral felverünk, majd a kész linzerekre tortadíszítővel ráügyeskedjük. Betesszük a sütőbe, 100 fokra 20 percre, inkább csak szárítani. Aztán megtöltjük lelvárral. Díszíthetjük olvasztott csokival.

2009. december 27., vasárnap

Korhely halászlé






Nem vagyunk nagy halrajongók, de évente egyszer készítek halászlét. Általában karácsony-szilveszter tájékán. Erre az ételre is elmondható, ahány ház, annyi féle elkészítési mód. Én személy szerint rétsági barátainktól lestem el még zsenge asszony koromban, azóta is így készítem. A halhúst csak Gergő eszi, Dóri meg sem kóstolja, a párom és én csak a levét, azt viszont jó sűrűn és rettentően csípősen. Idén annyit módosítottam, hogy az alaplevet tejföllel, citrommal, mustárral ízesítettem, így vált korhellyé.
Az alaplé ( Óvári család után)

A vegyes ( keszeg, ponty ) halaprólékot ( fej, farok, gerinc) dinsztelt, paprikás hagymára teszem, majd felöntöm vízzel. Teszek bele halászlé kockát, 1-2 szem krumplit, sót . Főzöm jó másfél órát, majd lepaszírozom először nagyobb lukú, majd kisebb szűrőn. ( krumplival együtt )Ezt a műveletet annyira nem szeressem. Visszateszem a tűzre és a hal szeleteket 15 perc alatt puhára főzöm benne. Végül 1 pohár tejföllel ízesítem, amibe belekeverek 1 tk mustár és fél citrom levét.

2009. december 24., csütörtök

Békés Karácsonyt Mindenkinek!




  "Bántja lelkem a nagyváros durva zaja,
  de jó volna ünnepelni Odahaza!
  De jó volna tiszta szívből, úgy mint régen
  fohászkodni!
  De jó volna megnyugodni!"
                         
                 / Ady Endre /

2009. december 23., szerda

Panna Cotta erdei gyümölccsel




A karácsony első felvonása nálunk mindíg az öcsémék látogatása. Szokás szerint hamarabb jönnek el karácsonyozni. Erre az alkalomra hagyományos ( nehéz) menüsorral készültem, amit derekasan végigevett mindenki. Hogy a desszert is elfogyott, az annak köszönhető, hogy rendkívül könnyű nasi volt. A panna cotta egy olasz édesség, tulajdonképpen egy tejpuding. Az elkészítése semmilyen nagy hozzáértést nem igényel, ha pontosan betartjuk a zselatin és egyéb összetevők mennyiségét, tökéletes állagú lesz. A tálalás előtt 5 órával már hűtőben kell csücsülnie. 6 adag lesz belőle.
Krém:
2, 5 dl tejszín
2,5 dl tej
1 rúd vanília
5 dkg cukor
4 g zselatin
Erdei gyümölcsszósz:
15 dkg mirelit gyümölcs
5 dkg cukor

Először elkészítjük a szószt, a gyümölcsöt a cukorral negyed óráig főzzük, majd ha kihült elosztjuk a poharak alján.
A tejszínt a tejjel és a vanília kikapart magjával felforraljuk. A cukrot a zselatinnal elkeverjük, majd a  tejes tejszínhez adjuk és további 5 percig csendesen főzzük. Hagyjuk lehűlni,majd a gyümölcsre merjük. Én leszűrtem  egy ritka szövésű kendőn. Nagyon híg ilyenkor, de 5 óra alatt megdermed.

2009. december 21., hétfő

Pozsonyi kifli





















Annyira "bejött" nekem az idei beiglim tésztája, hogy nemcsak 18 rudat sütöttem meg, hanem azzal a lendülettel pozsonyi kiflik garmadáját is elkészítettem, mondhatni mini-kifli beigliket gyártottam. Hahaha, nekik volt idejük kirepedni. Meg is állapítottam, hogy a beigliket talán icipicit túlkelesztettem. Szóval, a pozsonyi patkókat nem esszük meg karácsonykor, hanem szépen becsomagolva a tanító nénik ajándéka lett. Úgy gondolom örültek neki.
Szóval a tészta: a beigli tésztája
Elkészítés:
10 cm átmérőjű köröket szaggattam a tésztából, rápakoltam a diós és mákos tölteléket, felcsavartam és a kenést ugyanúgy csináltam, mint a beigliknél.




2009. december 16., szerda

Beigli




3 éve sütök beiglit és minden alkalommal új receptet próbálok ki. Keresem a tökéleteset. A következőre jutottam:
  • Lehet nincs tökéletes recept
  • Ha a fejem tetején ugrálok, akkor is  kireped a galádja az oldalán
  • Lehet, hogy én nem vagyok tökéletes. ( beigli készítés terén )
Pedig! Kutatásokat végeztem, hogy miért repedhet? Hát kérem okozhatja a túl nedves töltelék, vagy túl sok élesztő, túlkelés, s.t.b. Én megtettem minden óvintézkedést.
Na jó. Ennek ellenére mindíg nagyon finom, rengeteg dicséretet zsebelek be érte évről évre.
Ez most így készült:
90 dkg liszt
1 ráma
12,5 dkg zsír
1 dkg só
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2,5 dl hideg tejszín és víz keveréke ( lehet, hogy kevesebb kell, függ a liszttől)
2,5 dkg élesztő.
A hozzávalókból kemény tésztát dagasztunk, az élesztőt bele kell morzsolni a lisztbe. Fél órát pihentetjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Kb 28-30 dkg-os adagokra. A4-es méretűre kinyújtjuk és rákenjük a tölteléket, úgy hogy a széleken 2 cm-t üresen hagyunk. A töltelék se legyen kevesebb, mint a tészta. Jobbról és balról is ráhajtjuk az üresen hagyott részt és felcsavarjuk. Megkenjük tojássárgájával és a melegen hagyjuk szikkadni. Majd megkenjük fehérjével és akkor a hidegen szárítjuk. Sütés előtt megszúrkáljuk, hogy ki ne repedjen. :))
Dió vagy máktöltelék:
70 dkg dió vagy mák
20 dkg mazsola
10 dkg darált keksz
10 dkg apróra vagdalt birsalmasajt
1 alma
fahéj
2 dl víz
30 dkg cukor
A vízből, cukorból szirupot főzünk és ezzel forrázzuk le a diót vagy mákot. A többi finomságot is belerakjuk.



2009. december 12., szombat

Hagymás pogácsa




Limara nyomdokaiba lépve én is megsütöttem a hagymás pogácsát. Nagyon finom, még másnap is puha volt. A gyerekek nem kapkodtak utána, de nem veszett kárba. Nagyon tetszik a tésztája, hagyma nélkül is megállná a helyét, de így különleges volt.
Hozzávalók fél adaghoz ( Limarához képest)
1/2 kg liszt
25 dkg margarin
1 ek só
1 tojás
0,5 dl tej
csipet cukor
1 pohár tejföl
2,5 dkg élesztő
3,5 dkg vaj
2 fej lila hagyma
A vaj és hagyma kivételével a többi hozzávalóból tésztát dagasztunk.  Én nem futtattam fel külön az élesztőt, egyszerűen belemorzsoltam a lisztbe. Fél óráig hideg helyen pihentettem.
Közben a vajon megdinszteltem a két fej félkarikákra vágott lilahagymát.
A tésztát kinyújtottam ujjnyi vastagra és a hagyma háromnegyedét szétoszlattam rajta. Ekkor a felső harmadát középre hajtottam, az alsó harmadot erre rá, majd a maradék hagymát elkentem. Ekkor egyszerűen összehajtottam, mint egy könyvet. Fél óra pihentetés után,  kinyújtottam és apró pogikat szagattam belőle. Sütés előtt tojással kentem meg a tetejüket. Imádtam benne, hogy nem kellett "ezerszer" hajtogatni.

2009. december 11., péntek

Meglepetés



Viki, Edó, De jó főzni! Köszönöm a díjat, nagyon jól esett! Sajnos betegápolással telt a hetem, rettentő borús hangulat kerített hatalmába, nem volt kedvem blogolni. De újra itt vagyok, mindenki meggyógyult. Már mindenki megkapta a díjat, van ki többszörösen is, engedjétek meg, hogy most mindenkinek ajánljam és erőt, egészséget kívánjak az ünnepi készülődéshez!

2009. december 5., szombat

Gyümölcsös kiflik



Mostanában gyakran látogatom Csokiparány blogját. Hihetetlenül tehetséges az a lány, ezenkívűl nagyon szeretem olvasni az írásait. Egymás után rakja fel csodás aprósütijeit, nem győzöm a fejem kapkodni és menteni szorgosan. Így december elején az a szokásom, hogy próbasütéseket csinálok, teszem ezt azért, hogy majd az ajándéksütikkel ne valljak szégyent. Ilyen meggondolásból készültek a gyümölcsös kiflik is. Azontúl, hogy egyszerű elkészíteni, rengeteg van belőle, nagyon finom is. Annyiban tértem el az eredeti recepttől, hogy kandírozott narancs helyett én aszalt áfonyát tettem bele. Ja és van még egy "aprócska" különbség: az enyémek nem lettek olyan csinoskák. 50 darab lett az adagból.

Recept itt.