2010. július 29., csütörtök

Mézes zserbó


Nagyon ritkán sütöm ezt a süteményt, meghagyom anyósomnak, mert ő készíti a legjobban. Ahányszor hazautazunk ez biztos az asztalon van, mert tudja, hogy imádjuk. Nem  tud annyit csinálni, amennyit mi fel ne falnánk. Gergő hármasával egyensúlyozta a tenyerén a spájzból kifelé jövet.
Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
3 dkg zsír
4 dkg vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál méz
2,5 evőkanál tej
15 dkg cukor
45 dkg liszt
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött sűrűre főzzük, majd ha langyosra hűlt beletesszük a lisztet, kinyújtjuk és 4 lapot sütünk belőle. Nagy tepsi méret lesz.
Krém:
20 dkg ráma
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
1,5-2 evőkanál búzadara
lekvár
A tejből és darából sűrű tejbegrízt főzünk, kihűtjük és összekeverjük a porcukorral kikevert rámával.
Rétegezés:
lap-krém-lap-lekvár-lap-krém-lap

2010. július 24., szombat

Erdély, te csodás!




Szeretem az aktív nyaralásokat a családdal. Boldogan szívom magamba a különböző kultúrákat, élvezem idegen tájak bebarangolását. Persze a láblógatós, pancsolós napokat sem vetem meg, de csak módjával, nem unásig. Márpedig Erdélyben egy pillanatra sem unatkoztunk. Hihetetlen szépségek tárultak elénk, egyik ámulatból a másikba estünk, a székely emberek vendégszeretete, kedvessége feledtette velünk a viszontagságos utazásunkat. A székelyudvarhelyi Romantika panzió volt ideiglenes otthonunk, szép , tiszta szállás, bőséges ellátás ( + 3 kg úszógumi formájában az amúgy sem darázs derekamon:))Kisregényt írhatnék erről a 4 napról, de nem akarok untatni senkit, így csak néhány kép kedvcsinálónak.




Csíksomlyó- Mária kegytemplom- nagyon megható volt.




Csíkszereda- Mikó vár - néprajzi múzeum, ahol 300 ft-ért precíz tárlatvezetést is kaptunk egy fiatalembertől.




A híres szent- Anna, vulkántó. Az odavezető út szó szerint göröngyös volt, de megérte.




Korond- az én nagy kedvencem, későbbi posztokban visszatérek még rá. Gazdagabb lettem néhány gyönyörű használati tárggyal.



Szováta- Medve-tó. Olyan sós a vize mint a tengernek. Nem tudtunk benne megfürödni, mert épp eleredt az eső.



Segesvár


A híres torma leves- füstölt csülökkel.



Ezenkívűl voltunk a parajdi sóbányában, én azt a mély túrát nem jó viseltem, fene se tudja mi okból.
És azok a gyönyörű hegyvonulatok........

2010. július 20., kedd

Brownie


Na ez tipikusan a gombhoz a kabát esete. Volt 4-5 gombócnyi vanília fagyi, ami ugyebár elég kevés egy ebéd utáni desszertnek. De így, csokis sütivel pontosan elegendő. Nagyon finom, egyszerű sütemény. Forró brownie, jéghideg fagyi együtt verhetetlen. ( És ha a fogad nem érzékeny, akkor duplán csúcs. :)))
Hozzávalók:
20 dkg jó minőségű fekete csoki
25 dkg cukor
4 tojás
10 dkg vaj
15 dkg liszt
Elkészítés:
Vízgőzön felolvasztom a csokit a vajjal és félreteszem hűlni. 4 tojást a cukorral kissé felverek, nem annyira, mint ha piskótát csinálnék, csak úgy félig habosra. Beleszitálom a lisztet, majd hozzácsorgatom a csokit és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöm. Ez egy kissebb tepsibe való mennyiség.

2010. július 17., szombat

Meggy cibere




Hosszú évekig bizonyos voltam abban, hogy a nyári meggylevest nevezik ciberének. Így is van ez a mai napig is Szabolcs megyében, én csak így hallottam jóanyám szájából. Közben néprajzi tanulmányaim során szembesültem azzal, hogy bizony az erjesztett gabonalevet is ciberének nevezik. Nem inogtam meg, nekem továbbra is cibere a meggyleves, amit anyukám ( sajnos már nincs köztünk) tejföllel habart, anyósom viszont kizárólag tejben főzi  és rendkívül édesre készíti.  A saját verziómban anyukám és anyósom ízvilága is visszaköszön.
Hozzávalók:
60 dkg meggy
3 dl tejföl
4 dl tej
1/2 csomag vaníliás pudingpor ( ezzel sűrítem)
1 tk só
10-15 dkg cukor
fahéj
szegfűszeg
1 citrom karikázva
Elkészítés:
A meggyet fahéjjal, szegfűszeggel, sóval, cukorral és annyi vízzel, ami ellepi pár percig főzöm. A tejfölt simára keverem a pudingporral, majd felöntöm tejjel és a meggyhez öntöm. Egyet forralok rajta és már kész is van.
Ilyen kánikulában jéghidegen szeretjük, de a párom egész érdekes módon melegen puha fehér kenyérrel is megeszi.
A levesen uszkáló fehér pötyikék csak az esztétikai értékét csökkentik:))

2010. július 15., csütörtök

Paradicsomleves




Semmi különleges nincs a levesemben, hacsak nem az, hogy a gyerkőceim kizárólag akkor eszik, ha az teljesen olyan,mint a menzás. És hogy milyen a menzás? Hát igazi paradicsomot nemigen látott, jó édes, betűtésztával vagy rizzsel bélelt. Evekbe telt, mire sikerült "utánoznom". Ez az a leves, ami az utolsó cseppig elfogy nálunk, még reggelire is szívesen eszi Gergő. Elnézést, de nem igazán tudok pontos mennyiségeket írni a fűszerek tekintetében, mert általában érzésre dobálok bele mindent.
Hozzávalók:
2 nagyobb doboz sűrített paradicsom( arany fácán a legjobb)
1 fej hagyma
2 babérlevél
bors
só ( 1 ek kb)
cukor ( 10 dkg legalább, de kóstolgassuk! )
Elkészítés:
Kevés olajon zsemleszínű rántást készítek 2 csapott ek liszttel, ebbe teszem bele a cukrot és kicsit karamellizálom. Megszórom kevés őrölt piros paprikával, majd felöntöm a  sűrített paradicsommal elkevert vízzel. 2 literes fazék szokott tele lenni nálam. Beleteszem a megpucolt hagymát egészben, a babérleveleket, sózom, borsozom és 10 percig főzöm. Ekkor beleteszem a tésztát vagy a rizst, kis ideig még ezzel rotyogtatom és kész. Utólag lehet sózni, cukrozni egyéni ízlés függvényében.

2010. július 12., hétfő

Fokhagymás pecsenye




Leköltöztünk a nyári bázisra, hála megkezdődött a közös pihenés. Nincs is egyéb tennivaló,mint strandolás, pihenés,strandolás..... Étkezési szokásainkat idén erőteljesen befolyásolja a hőség és a rengeteg szúnyog. Gyakorlatilag nem lehet kerti sütögetést tervezni, mert amikor az idő enyhül, akkor előmerészkednek a szunyogok, de nem ám 1-2, hanem csapatostul. Jobb lehetőség nem lévén, a kis konyhámban főzök kora reggel. A húst ebben a formában imádja mindenki nálunk. Az a jó benne, hogy melegen és hidegen is finom, elkészíthető csirkéből, pulykából, sertésből is. Anyósomtól tanultam az elkészítését.
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
2 gerezd fokhagyma
majoranna
1 paradicsom
1 paprika
Így készítem:
A húst apróbb szeletekre vágom, majd kevés olajon fehéredésig sütöm. Akkor hozzáadom a szeletekre vágott paradicsomot, paprikát, fokhagymát. Fűszerezem sóval, borssal és majorannával. Nagyon kevés vizet öntök alá ( kb 2 dl-t), majd kis lángon, fedő alatt puhára párolom és a végén zsírjára pirítom. Rizzsel szoktam tálalni.

2010. július 9., péntek

Madártej fagylalt




Megérkezett Szepykétől a vanília szállítmány. Csak úgy illatozott a postaláda. Lényeg a lényeg, hogy  rögvest ki kellett próbálni. Fagylaltban debütált. Eredetileg vaníliafagyinak indult, de mindenki rávágta, hogy ez olyan, mint a madártej. El is gondolkodtam, ( utóbbi időben nem jellemző rám a mélyenszántó gondolkodás, élvezem a nyári szünetet :)) ugyan miben különbözik a kettő. Nem jöttem még rá. Viszont ez olyan finom, krémesre sikeredett, hogy lehet nem is töröm a fejem tovább.
Hozzávalók:
3 dl tej
4 tojássárgája
4 dl tejszín
1 tk étkezési keményítő
15 dkg cukor
1 rúd vanília
Elkészítés:
3 dl tejet a vanília magocskáival felforralok. A tojássárgákat a cukorral, keményítővel és 1 dl tejszínnel simára keverem és a már kicsit visszahűtött tejhez adom. Folytonos kutyulgatás mellett besűrítem, majd jól lehűtöm. Mielőtt a fagyigépbe öntöm, hozzáadom a félig felvert maradék tejszínt.

2010. július 7., szerda

Zöldségfasírt




Amikor Gergő kicsi volt, gyakran csináltam ilyen vega gombócokat, hogy kicsit változatosabbá tegyem az étkezést. Imádta beletunkolni majonézbe, ketchupba. Annyira minimális a nyersanyag igénye, én ötletszerűen pakolok bele ezt-azt és fűszerezem kedvemre.
Általában így csinálom:
1 kg franciasaláta fagyasztott alapot megfőzök, majd a botmixert belemártom, de nem pürésítem teljesen, csak éppen hogy maradjanak benne nagyobb darabok is. Kerül bele só, bors, 3 tojás, vegeta, majoranna és annyi zsemlemorzsa, hogy formázható legyen. Apró gombócokat gyúrok és forró olajban kisütöm. Burgonyapüré, sült krumpli, tartásmártás remekül passzol hozzá.

2010. július 4., vasárnap

Erdei gyümölcsfagylalt



Tegnap is volt fagyi, ma is kérték a gyerekek. Gondolkodóba is estem,mert szemernyi friss gyümölcsünk nem volt itthon, piac nincs, boltban csak banán volt. A hűtőben 1 tasak tejszín, 1 kefír. A fagyasztóban egy negyed zacskó erdei gyümölcsmix. Tökéletes hozzávalók egy krémes-gyümölcsös nyalakodnivalóhoz.
Hozzávalók:
1 kefír
25 dkg erdei gyümölcs ( fagyasztva is jó)
15 dkg cukor
3 dl tejszín
Elkészítés:
A gyümölcsöt összeturmixoltam a cukorral és a kefírrel. A tejszínt felvertem félig és már indult is a gép. 15 perc alatt készült el, mivel a gyümik még félfagyott állapotban voltak. 1 liter lett belőle.

2010. július 3., szombat

Kapros zöldbableves



Amikor ilyen rettenetes kánikula van, csak a könnyű, laza ebédeknek van keletje nálunk. Tejfölös, savanyú levesek sorát készítem ilyenkor. Van, hogy második fogás sem kell utána. Ha mégis igénylik maximum tésztát készítek kívánság szerint. Ma tojásos nokedli követte. Ez a leves attól különleges, hogy kaprosan készítettem el. ( most először)
Hozzávalók:
1/2 kg zöldbab
3-4 szem krumpli
1-2 babérlevél
1 tejföl
1 ek liszt
só, bors, kapor
1 fej hagyma
Elkészítés:
1 fej hagymát kevés olajon megdinsztelek, majd meghintem pirospaprikával és felöntöm kevés vízzel. Belerakom az apróra tördelt zöldbabot, beleteszem a babérlevelet, sózom, borsozom és puhára főzöm. A végén teszem bele a krumplit és a kaprot. Közben elkészítem a habarást a lisztből és tejfölből. Amikor minden puha, mehet bele a tejföl. A végén lehet ecetet cseppenteni hozzá.