2010. augusztus 29., vasárnap

Túrós-tejszínes Charlotte


Olyan régen készültem erre a tortára, de annyi kudarcom volt ezen a területen, hogy nehezen szántam rá magam. Aztán tegnap este nekiugrottam. Andinál található a teljesen részletes leírás, abszolut korrekt recept. Még ilyen kezdő tortakészítő is, mint én lépésről lépésre elkészítheti. Az enyém nem lett annyira szép, nem illeszkedtek pontosan a tekercsek, itt-ott kivillan a krém, de ez legyen a legkisebb gond vele.
Hozzávalók a tésztához:
7 tojás
14 dkg liszt
14 dkg cukor
Krémhez:
50 dkg túró
15 dkg cukor
2 dl tej
2 dl tejszín
1 vaníliás cukor
20 g zselatin
Elkészítés:
A piskóta tekercshez felverjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a sárgákat, a cukrot és óvatosan beleforgatjuk az átszitált lisztet is. Nagyméretű tepsiben, amit sütőpapírral béleltünk tűpróbáig sütjük. Amikor kész és kissé hült, megkenjük baracklekvárral és felcsavarjuk. Egy félgömb alakú tálat folpackkal kibélelünk és a felszeletelt tekercsekkel kirakjuk az oldalát és az alját. Hagy junk meg 5-6 szeletet a tetejére is.
A krémhez a 2 dl tejben melegítve feloldjuk a zselatint és a cukrot. Csak lassan szabad, kis lángon, addig még teljesen egyneművé nem válnak. A túrót összekeverjük a zselatinos tejjel és turmixal pépessé törjük. Végezetül a felvert tejszínhabot óvatosan hozzáadjuk, majd a krémet az üregbe töltjük. Befedjük a maradék piskótával és 1 éjszakára hűtőbe rakjuk.

2010. augusztus 28., szombat

Fahéjas rizsfagylalt


Mihez is kezdjünk a hűtőben csücsülő maradék maroknyi tejberizzsel, ha nincs szívünk kidobni? Miért ne lényegülhetne fagyivá? 
Hozzávalók:
3 dl tejberizs
3 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg cukor
csipet fahéj
1 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
2, 5 dl tejet felteszünk forrni, s míg elkészül a keményítőt simára keverjük a maradék tejjel és a cukorral. Ezután hozzáöntjük a forró tejhez és az alapot néhány perc kavargatással besűrítjük.A tejberizst én botmixerrel kissé pépesebbé tettem, de maradtak benne még rizsdarabok. Ezt a tejes alaphoz adjuk, majd az egészet jól kihűtjük a hűtőben. Mielőtt a fagyigépbe pakoljuk, hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, a csipet fahéjat és 20 perc alatt krémes nyalakodnivaló lesz belőle.

2010. augusztus 24., kedd

Fahéjas szilvaleves


Van egy kicsi szilvafánk. Idén 5 kg gyümölcs termett rajta. Nagyon finom, zamatos fajta, lekvárnak is jó lenne, de ilyen mennyiségnél nem érdemes nekiállni. Megesszük frissen, levesnek, gombócnak, lepénynek. Ma ezt a krémes levest készítettem. A habgaluskákkal akár desszertnek is tökéletes lenne.
Hozzávalók:
1/2 kg szilva
8 dkg cukor
1 dl vörösbor
2 dl tejszín
fahéj
Elkészítés:
A cukrot aranyszínűre karamellizáljuk, majd jól megforgatjuk benne az apróra vágott, kimagozott szilvadarabokat. Ne ijjedjünk meg, ha a cukor egy darabban összeáll, később szépen elolvad. Felöntjük 1 dl vörösborral, 1 dl vízzel, ízesítjük fahéjjal, csipet sóval és puhára főzzük. Ez néhány perc. Botmixerrel pépesítjük, én át is szürtem. Visszatesszük a tűzre és belekeverjük a 2 dl tejszínt, amit 1 kávéskanál étkezési keményítővel kikevertem. Én öntöttem még hozzá 2 dl vizet, mert nem szeretjük túl sűrűn.
Habgaluskát csináltam hozzá. Egy tojásfehérjét 2 dkg cukorral felvertem, majd forrásban lévő vízben kifőztem.

2010. augusztus 22., vasárnap

Lecsó




A 3. legkedveltebb étel hazánkban az internetes szavazás szerint. Teljesen jogos a helyezés. Nem tudjuk megunni, s ha igazi szabadföldi magyar paradicsomból, paprikából készítjük, az semmi máshoz nem hasonlítható. A tojásost favorizáljuk. A gyerekek lecsóevési szokása is elég egyedi: villával, tányérból nem eszik, viszont puha kenyérre ráhalmozva vígan falatozzák. Mi kevés paradicsommal és sok-sok paprikával csináljuk.
Hozzávalók:
1 kg paprika
4 közepes paradicsom
1 nagy fej hagyma
Elkészítés:
A hagymát vékony szeletekre vágjuk és forró olajra dobjuk.Megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és tovább pároljuk, amíg jó sok levet ereszt a paradicsom. Ekkor beletesszük a karikára vágott paprikát és összesütjük. Mi úgy szeretjük, ha van mit harapni a paprikán. A végén egy tk őrölt pirosparikával ízesíthetjük, de e nélkül is finom. Fejenként 1 elhabart tojással dúsítjuk, ha akarjuk. Virsli is mehet bele.

2010. augusztus 18., szerda

Túrógombóc



Hogy ennek az egyszerű éteknek mekkora sikere volt! Úgy tolták be a gyerekek, hogy meg se rágták. Azért azt öröm volt nézni.
Ez a recept nagyon jó, finom könnyű gombócokat kapunk végeredményként. Ami nagyon fontos, hogy a massza pihenjen a hűtőben legalább 2 órát, s csak azután főzzük.
Hozzávalók 4 főre:
1/2 kg túró
2 dl búzadara
4 tojás
csipet só
5 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
A túrót, búzadarát, tojásokat a csipet sóval kikeverjük. Állni hagyjuk.
A zsemlemorzsát megpirítjuk olajon.
A gombócokat kifőzzük, majd meghempergetjük a morzsában. Édes tejföllel tálaljuk. A fahéj sem rontja el.

2010. augusztus 16., hétfő

Kakaós csiga


Ma vendégségben volt nálunk kisfiam barátja, uzsonnára készült nekik ez a finomság. Rég volt, hogy ilyet készítettem.
Hozzávalók 12 darabhoz:
35 dkg liszt
1 dl tejszín
1 dl tej
1 tojás
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
6 dkg vaj
1 ek kakaó
2 ek cukor
Most így készült:
A kenyérsütőgépbe pakoltam a lisztet, tejet, tejszínt, tojást, élesztőt, 5 dkg cukrot és elindítottam egy tészta programot. Másfél óra múlva szépen megkelt. Közben kikavartam a puha vajat a kakaóporral, cukorral. A megkelt tésztát kinyújtottam kb 3 mm-re és rákentem a kakaós tölteléket. Felcsavartam és 2 cm-es gurigákra vágtam. A tepsin még keltek néhány percet, majd 180 fokon 30 perc alatt elkészültek.

2010. augusztus 14., szombat

Palócleves



Nagyon levesesek vagyunk, szerencsére a gyerekek is. Főleg a tartalmas, húsos tejfölös-savanyú levesek, amelyekért családilag rajongunk. A palócleves ezek közül is az 1. helyen áll nálunk. Télen jól átmelegít, nyáron viszont pont elég egy ebédre, második fogás sem kell utána. Na jó, azért egy pár darab palacsinta ma lecsúszott.
Hozzávalók:
1/2 kg sertéscomb
30 dkg zöldbab
50 dkg krumpli
1 paradicsom
1 paprika
1 hagyma
1 tejföl
babérlevél, só, bors, őrölt kömény
Elkészítés:
Egy fej hagymát apróra vágunk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paprikát, kicsit megsózzuk és fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor 1 tk őrölt pirospaprikát szórunk rá, majd a felkockázott húst belekeverjük. Saját levében hagyjuk főni, őrölt köménnyel, sóval, borssal, babérral.Amikor elfőtte a levét, öntünk hozzá vizet, de mindíg csak keveset. Ha már majdnem készre főtt, akkor mehet hozzá a zöldbab és legvégül a krumpli. Felengedjük vízzel a teljes mennyiségre   ( 3 literes lábasban főztem ) és addig főzzük, amíg a krumpli is megpuhul. Végül tejfölös habarást készítünk egy pohár tejfölből és 1 ek étkezési keményítőből és ezt is a leveshez adjuk. Már csak forráspontig hevítjük és kész. Ecettel ízesíthetjük.

2010. augusztus 12., csütörtök

Csemege uborka hidegen eltéve

Többféle téli eltevési módját ismerem az uborkának, de ez a legfinomabb és nem mellesleg a legegyszerűbb is. Ropogós marad, szép eleven zöld színű, megfelelően édes és sós. A legnagyobb munka az uborka alapos megmosása, a többit akár a gyerekek is csinálhatják.Anyósomék minden évben ültetnek uborkát, nemcsak savanyításra, hanem eladásra is. Jól jön a csekélyke nyugdíj mellé kiegészítésnek. Ebben az évben azonban nem vették át, nem kellett még 30 ft-ért sem kilója. Szomorú nem? Csodálatos, friss és eladhatatlan. Pár kilótól megszabadítottuk őket.
Hozzávalók 1db  7 dl-es üveghez: 
uborka amennyi belefér ( több vízben átmosva )
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1/2 dl 10%-os ecet
1 fél fej hagyma karikára vágva
1 babérlevél
1 mokkáskanál koriander
1 mokkáskanál mustármag
1 darabka kapor
késhegynyi szalicil
Elkészítés:
A megmosott üveg aljára tesszük a hagymakarikákat, babérlevelet és elrendezzük benne az apró uborkákat. Ezután rászórjuk a sót, cukrot, koriandert, mustármagot és belerakjuk a babérlevelet. Ráöntjük az ecetet, a tetejére biggyesztjük a szalicilt, majd felöntjük vízzel és szorosan lezárjuk. Utána laza mozdulatokkal összerázzuk az üveget kb 1-2 percig. Ez férfiaknak való művelet.
Ma megkóstoltuk, remek lett.

2010. augusztus 10., kedd

Tejbegríz




Milyen egyszerű és milyen finom étel. A számomra tökéletes tejbegríz hosszú gyakorlási folyamat eredményeként született meg. Volt rá módom és időm, a gyerekeim igen apró koruktól ették. Hát nem én voltam a védőnők álma az egyszer biztos. Mert szerintük szoptatni mindenki tud csak akarni kell. Én akartam. Nem sikerült. A tápszert nem sokáig bírták, s én dacolva az akkor újszerűnek számító babatáplálással, bizony elég hamar elkezdtem főzeléket, gyümölcsöt adni. Mindig anyukám szavait hallottam a fülemben:(ő védőnő volt egykor ) "kislányom jól fogod csinálni, hallgass az anyai ösztönödre". Sajnos ő nem élte meg, de én tényleg igyekeztem jól csinálni. Na de visszatérve a témára, milyen is jó tejbegríz? Az állaga folyós de nem híg, olyan mint az éppen elkészített puding, ami még nem kezdett dermedni. A grízszemek szinte szétnyilnak benne, eggyé olvadnak a tejjel. A jó tejbegríz elkészítéséhez türelem kell. Mert meglehet 5 perc alatt is főzni, de nem érdemes.
Én így csinálom:
1 liter tejet felteszek forrni egy csipet sóval. Amikor forr, 3 félmaréknyi búzadarát szórunk bele folytonos keverés mellett. és keverjük, keverjük, keverjük. Legalább fél óra kell neki, hogy a kívánt állagot elérje. A végén 3 evőkanál cukrot teszek hozzá és fahéjas-cukros szórattal tálalom.

2010. augusztus 5., csütörtök

Kürtőskalács faszénen




Többféle méretben volt kapható Erdélyben a kürtőskalács készítő szerkezet, hosszas tipródás után a közepes méretűt választottam. Végig azon izgultam, hogy illeszkedjen a kis faszenes grillünkhöz. Szerencsére jól döntöttem.Nagyon örülök neki. Alig vártam, hogy kipróbálhassam, töménytelen mennyiségű receptet tanulmányoztam át, végül egy teljesen egyszerű kalácstésztát választottam. A feltekerés módját illetően is eltérőek voltak a vélemények. Én úgy csináltam, ahogy a rúdhoz mellékelt recepten leírták: ujjnyi vastag rudakat sodortam, azt tekertem a rúdra, fél centi szünetekkel, majd " meghengergettem " a deszkán és csodák csodája, gyönyörűen egymáshoz illeszkedtek a csíkok.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
2 tojás sárgája
2,5 dl tej
8 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
2,5 dkg élesztő
Elkészítés:
A fenti anyagokból közepes keménységű kalácstésztát dagasztottam. Én a kenyérsütőben készítettem el, akinek nincs, az futassa fel tejben kis cukorral az élesztőt, majd dagasszon hólyagos tésztát. Kétszeresére kelt, majd 6 egyenlő részre osztottam és minden hüvelykujjnyi vastagra nyujtottam. 2 csíkból telt meg egy sütőfa. Spirálisan csavartam, majd kilapogattam a deszkán. Kívűlről bekentem étolajjal és meghempergettem cukorban. A másikat diós cukorba forgattam. Parázson folyamatosan forgatva 15 prc alatt elkészült.



Gergő is besegített a sütésbe, csak elég hamar elunta a dolgot.



Így nézett ki előkészítve a cukros.



Itt már majdnem kész. Csodásan ropogós lett a külseje.

3 rúd lett ebből a mennyiségből, ami rengeteg, 1 rúd is kétszerese annak,ami nálunk az árusoknál kapható készen. Azért elfogyott és a diós ízlett jobban.

2010. augusztus 1., vasárnap

"Mézes mackó" fagylalt




Honey bear névvel árulták Rómában ezt a nyalakodnivalót. Dóri töltött el néhány napot osztálykirándulás keretében ott és ezt nevezte kedvencének. Gasztronómiai ismeretei haloványak, az ízek azonosításában eljutott addig, hogy intenzív méz ízű fagylalt volt. Megpróbáltam itthon elkészíteni, főzött alaphoz csak mézet raktam. Tényleg más azért mint egy sima vanília, de a kész fagyit meglocsoltam még mézzel és hát valami csodás végeredmény született. A fagyi mellett büszkélkedem kicsit a korondi mézescsuprommal és kávésbögrémmel is.
Hozzávalók:
3,5 dl tej
2,5 dl tejszín
4 tojás sárgája
1 tk étkezési keményítő
5 ek méz
Elkészítés:
3  dl tejet felforralok, közben a tojássárgákat mézzel, fél deci tejjel, keményítővel simára kikeverem és beleöntöm a már picit visszahűtött tejbe. Ismét a gázra teszem és folyamatos keverés mellett besűrítem. A hűtőben jól lehűtöm, majd a félig felvert tejszínt hozzáadom és mehet is fagyigépbe.