2010. december 31., péntek

B.U.É.K.























SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES      OLVASÓMNAK!

2010. december 29., szerda

Mézes krémes




















A desszert.eu-n fedeztem fel ennek a receptnek az eredetijét hónapokkal ezelőtt. Amikor láttam, hogy mézes lap az alap, nem volt kérdés, hogy az én jól bevált receptemet használom majd. Így aztán elkészült karácsonyra a sütemény, nagyon egyszerű, kiadós és nem utolsó sorban finom is.
Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez ( 25X35 cm ):
1 db tojás
2 ek méz
4 dkg vaj
1 ek kakaó
2 mokkáskanál szódabikarbóna
15 dkg porcukor
30 dkg liszt
kb 20 db babapiskóta
fél liter tej
5 ek liszt
1 margarin
20 dkg porcukor
1 tábla csokibevonó
Elkészítés:
A tojást, mézet, vajat, kakót, porcukrot, szódabikarbónát egy lábasban összekeverjük és lassú tűzön olvadásig melegítjük. Amikor egy kicsit hűlt, összegyúrjuk a 30 dkg liszttel. 2 részre osztjuk, kinyújtjuk és 180 fokon egyenként megsütjük a lapokat. Én tepsi a  hátán nyújtom, mert könnyen szakad.
Krém:
Fél liter tejből 5 csapott ek liszttel alap krémet főzünk, jó sűrűre. A rámát a porcukorral habosra kavarjuk, majd a kétféle krémet összekeverjük.
Sütemény összeállítása:
A barna lapra kenjük a krém felét, majd kirakjuk a babapiskótákkal, erre a krém másik fele kerül, végül befedjük a másik barna lappal. Tetejére csokibevonatot készíthetünk.








 

2010. december 28., kedd

Fehércsokis-mascarponés ünnepi torta


Idén nem estem túlzásokba a karácsonyi sütemények tekintetében. Jól tettem. Pont elegendő volt, még most is van belőle. Ami újdonság, hogy tortasütésre adtam a fejem. Ami nem újdonság, hogy most sem szerettem bele ebbe a műveletbe. Sosem olyan szép, mint ahogy én elképzelem.
Hozzávalók egy 24-cm-es tortaformához:
6 tojás
18 dkg cukor
24 dkg liszt
3 ek étolaj
csipet só
3 ek kakaópor
Én 3 részre osztottam a hozzávalókat, és 3 lapot sütöttem. Egy vastag lapot szétvágni nem biztos, hogy szépen tudtam volna. A lapok kb 10-12 perc alatt sültek meg 180 fokon.
Krém:
25 dkg mascarpone
5 dl tejszín
2 ek étkezési keményítő
20 dkg fehércsokoládé
A tejszínből a keményítővel sűrű krémet főztem, a végén beletördeltem a fehércsokit és kihűtöttem. A mascarponét hozzáadtam és megtöltöttem a lapokat. Maradék krémmel és mandulaforgácsokkal díszítettem. Nagyon finom, könnyű torta sikeredett.


2010. december 23., csütörtök

Beigli



Idén szerettem volna rengeteg gasztro ajándékot készíteni. Sajnálom, hogy nem maradt rá energiám. 1 adag ajándék beigli készült. Évről évre mindig jobban sikerül, már nem is repedt az oldala. Remélem sikerült örömet okoznom a megajándékozottnak.
Recept itt.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

2010. december 22., szerda

Vörösboros marhapörkölt




Gyerekeink kedvence a vörösboros marhapörkölt, na meg a mienk is. Gergő a főzés folyamatában, mint főkóstoló vesz részt. Ez annyit jelent, hogy 20 percenként kiszalad a konyhába és mintát vesz a készülő műből. Hatalmas bölcsességével megállapítja, hogy "anya ez így tökéletes, semmi nem hiányzik belőle." Hát ennél nagyobb dicséret nem is kell nekem.
Én így csinálom:
1 fej hagymát kevés olajon megdinsztelek, majd 1 egész paradicsomot, 1 egész paprikát felszeletelve hozzáadok. Amikor a lecsós alap megpárolódott, 1 ek pirospaprikát keverek el benne, hozzáadom a kockára vágott húst, felöntöm 3-4 dl vízzel, fűszerezem őrölt köménnyel, babérlevéllel, sóval, frissen őrölt borssal, lefedve főzöm amíg megpuhul a hús. Ekkor fél liter vörösbort öntök hozzá és tovább folytatom a főzést egészen addig amíg jó sűrű szaft képződik. Én egy kis darab chili paprikát is szoktam belefőzni.
Leginkább krumplival szeretjük, de tarhonyávalo sem megvetendő eledel. De én még a köretről is lemondok, ha van kéznél egy jó vastag szelet fehérkenyér.

2010. december 19., vasárnap

Fehércsokis gyümölcskenyér


Gyümölcskenyeret azért szeretek sütni, mert egyszerű, finom, mindig más és jól lehet tízóraira csomagolni. Ami itthon van, az kerül bele. Ma fehércsoki darabkák, birsalmasajt kockák és dió. Percek alatt összeállítható. Nem szárad ki, napok múlva is puha, bár ezt még nem tudtuk kipróbálni. :))
Hozzávalók:
16 dkg liszt
12 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
3 tojás
2 ek rum
fél sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
15-20 dkg mazsola, dió, csoki stb vegyesen.
Elkészítés:
A rámát habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beletesszük a rumot, vaníliás cukrot és a sütőporos, szódabikarbónás lisztet. Végezetül lazán hozzávegyítjük a tojások felvert fehérjét és a gyümölcsöket. Formába öntjük és 180 fokon kb 50 percig ( tűpróbáig ) sütjük.
Egy őzgerinc formába elég ez a mennyiség.

2010. december 12., vasárnap

Csúsztatott palacsinta


Nem jövök mostanában posztolni. Elég sok minden van mögöttem az elmúlt néhány hétben, betegség, bizonytalanság. Sütni, főzni lehet mindig valamit valahogyan, de szívvel alkotni a konyhában, na ahhoz fontos a lelki béke. Van, aki ott a konyhában tud megnyugodni, én nem. Egyszerű desszert került az asztalra hétvégén: csúsztatott palacsinta.
Hozzávalók:
4 tojás
5 dkg vaj
10 dkg liszt
2,5 dl tej
csipet só
vaníliás cukor
Elkészítés:
A vajat habosra kavarjuk egyenként a tojás sárgákkal, majd hozzászitáljuk a lisztet, s elkeverjük benne a tejet. Csipet só mehet bele. Végül a tojások felvert fehérjét lazán hozzákeverjük. Közepes tűznél, palacsintákat sütünk, de úgy, hogy csak az egyik oldalát sütjük meg. Ekkor tányérra csúsztatjuk a kisütött felével lefelé, vaníliás porcukorral megszórjuk, s a következő kisült palacsintát rácsúsztatjuk.Így folytatjuk felváltva, amíg a palacsinták kisülnek. Az utolsó palacsintát fordítva tesszük a tetejére, tehát a kisült fele legyen felül. Azon melegében tálaljuk. Nagyon könnyű, finom édesség.
Tipp:
Darált dió is mehet a palacsinták közé, nem rontja el az összhatást.