A legfinomabb házisütik egyike, nálam toplistás. Elkészítése egyszerű, rengeteg van belőle, s egy piciny szeletben benne van minden, ami az édesség utáni olthatatlan vágyamat kielégíti. Sűrű baracklekvár, dió. csokoládé. Nekem nem is kell ennél több. A recept régi Nők Lapjás. A legnagyobb méretű tepsimben csinálom, 4 rétegű. Lehet 3 is, akkor vastagabbak lesznek a tésztacsíkok.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojássárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
pici só
1 dl tejföl
fél dl tej
pici cukor
1 dkg élesztő
30 dkg darált dió 25 dkg porcukorral elkeverve
20 dkg tortabevonó
Elkészítés:
A fél dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 50 dkg lisztet elmorzsoljuk a rámával, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, felfutott élesztőt, tejfölt, porcukrot, csipet sót, szódabikarbónát, vaníliás cukrot és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 4 egyenlő részre osztjuk és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. A tészta rétegek közé elosztjuk a cukros diót. Amikor a legfelső tészta rákerül, villával megszurkáljuk több helyen egészen az aljáig és 180 fokos sütőben megsütjük. Ez kb fél óra. Amikor meghűlt csokoládéval vonjuk be a tetejét.