2011. május 29., vasárnap

Paradicsomos káposzta



















Hú de szeretjük ezt a főzeléket. Kiváltképp ha már van új káposzta a piacon. Pillanatok alatt elkészül, fasírozottal, sült oldalassal remek étel.
Hozzávalók:
1 kis fej káposzta
3 dl sűritett paradicsom
2 ek liszt
só, bors, köménymag, babérlevél, cukor
Elkészítés:
A káposztát vékony csíkokra vágjuk és annyi vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Babérlevéllel, sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. Amíg fő elkészítjük a rántást. 3-4 ek olajon zsemleszínűre pirítjuk a 2 púpos evőkanál lisztet, kevés őrölt pirospaprikát tehetünk bele, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a paradicsompürét. Ezzel sűrítjük be a káposztát. Végül cukorral ízesítjük, mi édesen szeretjük.

2011. május 22., vasárnap

Joghurttorta



















Itt a jó idő, az eperszezon. A joghurttorta remek desszert, könnyű, gyümölcsös. Már máskor is csináltam. A recept itt található. Én most nem hulala tejszínt használtam, már régen nem használok, mert az csak tartós, de nem finom. Most nem turmixoltam le az epret, meg is bántam, mivel az eper leve kissé eláztatta a tortalapot. Viszont most tettem rá gyümölcszselét is, a tasakon lévő leírás szerint elkészítve.

2011. május 16., hétfő

Fahéjas almaleves


Amikor még volt almásunk, rengeteg gyümölcsöt tettünk el télire a pincébe. 4-5 láda alma mindig volt, rendszeresen válogatva márciusig is kitartott. Gyakran készült télen almaleves, amit hidegen-melegen nagyon szerettünk és szeretünk a mai napig is.
Én így csinálom:
4-5 közepes  almát apró kockákra vágok, majd annyi vízben, amennyi ellepi felteszem főni. Ízlés szerint teszek bele cukrot, fahéjat és a sóról sem szabad megfeledkezni, egy csipet ebbe is kell. Amíg fő elkészítem a habarást, ami nálam egy fél zacskó vaníliás pudingpor ( főzős) fél liter tejjel simára keverve. Ezzel sűrítem a kész levest. Citrommal is ízesítem a végén, de fél citromot karikára vágva bele is főzhetünk.

2011. május 1., vasárnap

Legényfogó szelet



















Hogy miért is legényfogó? Valószínűleg azért, mert ha ezzel a finomsággal kínálja a leány a legényt, az minden bizonnyal le lesz kenyerezve, vagy "lesütizve".Ha valami nagyon csokisra vágyom, ezt sütöm. Tulajdonképpen az alaptészta azonos a Lajcsi és a Zsuzsi szelet tésztájával, csak krém más. Ez itt csupa csoki. 
Hozzávalók:
10 dkg méz
5 dkg cukor
10 dkg ráma
1/2 evőkanál szódabikarbóna
2 evőkanál kakaópor
csipet só
2 tojás
40 dkg liszt 
Krém:
1/2 liter tej
2 csokipuding
15 dkg porcukor
15 dkg ráma
1 tortabevonó + fél dl étolaj
Elkészítés:
A mézet, cukrot, rámát gyenge tűzön, megolvasztjuk. Ha kissé kihűlt hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, kakaóport, 2 tojást és alaposan kidolgozzuk a tésztát. 1-2 órai pihentetés után 3 egyenlő darabra vágjuk és a legnagyobb tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle. Megtöltjük a csokikrémmel, tetejét tortabevonóval bevonjuk és kész is van. Egy éjszaka alatt csodásan megpuhul.
Krém készítése:
A fél liter tejet a 2 csokipudinggal sűrűre főzzük és kihűtjük. A rámát a porcukorral habosra kavarjuk, majd a kétféle krémet összevegyítjük.
Bevonat:
A tortabevonót vízgőz fölött megolvasztjuk , fél dl olajat belekeverünk és a sütemény tetején eloszlatjuk.