2011. szeptember 25., vasárnap

Padlizsánkrém



















A piaci asztalok roskadoznak a padlizsán hegyektől. Ilyenkor többet is vásárolok,  lesütöm és a fagyasztóban várják sorsukat. Milyen jó is elővenni télen.
Elkészítés:
2 közepes padlizsánt a sütőben megsütök. Akkor jó, ha nyomásra puha és jó ráncos a bőre. Leszedem a héját és a belsejét összetöröm. Mi pépesen szeretjük, turmixolni szoktam. 1 tojás sárgájából 1 dl olajjal majonézt készítek, majd a padlizsán püréhez keverem. Sózom, borsozom és 3 gerezd fokhagymát belereszelek.
Pirítóssal tálalom.

2011. szeptember 19., hétfő

Ötleteket várok



















Férjem egy fél évre Rómába utazott. Októberben mi is meglátogatjuk és részt veszünk az iskola által szervezett nemzetek napján. Erre az alkalomra valamilyen hagyományos magyar ételt és édességet kell készítenünk amit majd végigkóstolgatnak a különböző nemzetiségű hallgatók. Először a rétesre gondoltam, de ma felvilágosítottak, hogy azt nem tekinthetjük magyar eredetűnek. A Rákóczi túróst kizárom, mivel nincs habverő a konyhájában. ( Na persze kézi habverővel is lehet dolgozni hmm... ). Szóval süteményre várok ötleteket, mert a marhapörkölt már biztos.

2011. szeptember 17., szombat

Tiramisu



















Ki ne szeretné a tiramisut? Nem igazán ismerek olyat. Finom, lágy, krémes, kávés. Az én gyerekeim rajonganak érte, eleinte kiadagolom nekik,  majd később lopva kikanalazzák a tepsiből. De nem bánom. 
 Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
3 dl feketekávé
50 dkg mascarpone
4 friss tojás
10 dkg cukor
keserű kakaópor
Elkészítés:
Először is elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat a cukorral krémesre kavarjuk. Hozzáadjuk a hideg mascarponét és végül lazán belekeverjük a felvert fehérjét.
Főzünk egy finom kávét. Előkészítünk egy kisebb tepsit, vagy jénait. A babapiskótákat egy pillanatra a kávéba mártjuk majd lerakjuk sorban a tepsi aljára. Rásimítjuk a krém felét. Újabb sor piskóta következik, majd a krém másik fele. Amint a tetejét beszórtuk kakaóporral el is készültünk. Mehet a hűtőbe.
 

2011. szeptember 13., kedd

Molly -életképek

                                         
    " Mit hoztál? Friss zsemle van?"




      "Azon merengek milyen jó dolgom van."














2011. szeptember 4., vasárnap

Kekszes krémes


















Az úgy volt, hogy már kinéztük Tücsökbogárnál a hétvégi sütinket és én meg is vettem hozzá mindent. Aztán meg úgy volt, hogy csak utólag jöttem rá, hogy az én sűrített tejem nem cukrozott, így aztán 6 órás főzés után sem lett belőle más csak egy egyszerű karamellás tej. Így aztán a 3-Bit-ről le kellett mondanunk.Tehát este 8-kor volt egy fél liter karamellás tejünk, 1 tasak kekszünk, némi tejszínünk. A következő sült ki belőle. A karamellás tejből 3 ek liszt hozzáadásával sűrű krémet főztem, majd 15 dkg rámával habosra kavartam. 1 csomag vaníliás pudingot megfőztem, 4 dl tejjel és ahhoz is tettem 15 dkg rámát. Elkészült a két krém.
Rétegezés:
A négyszögletes tortakeretemet kb 30X20 cm-esre állítottam és alulra leraktam pontosan 15 db teljes kiörlésű kekszet. Erre került a karamellkrém, majd újra egy sor keksz és aztán a vaníliakrém. Lezártam egy sor keksszel és 2,5 dl tejszínből egy habfixálóval habot készítettem amit a tetejére kentem. Egyszerű tortadarával szórtam meg. Néhány óra alatt csodás puha lett. 
A karamellkrémet legegyszerűbb karamell pudingból csinálni.