Többször is elkészítettem már ezt a krémlevest, Trinity blogján fedeztem fel, aki tudomásom szerint Vikinél látta az eredetit. Én annyit módosítottam a recepten, hogy a fehérbor helyett vizet tettem bele. Egyszerűen nem volt itthon fehérborunk. A tálalás ötletére egy ezeréves Tina magazinban bukkantam. Így egy gombóc tejberizzsel abszolút laktató, a lányom és én nem ettünk második fogást. Jól behűtve fogyasztottuk. Sem a tejberizst, sem magát a levest nem csináltam túl édesre, olyan "szolíd" lett.
2009. július 30., csütörtök
2009. július 29., szerda
"Utolsó vacsora"

Yasminétől kaptam a kérést, miszerint soroljam föl azt a 10 ételt, amit akkor ennék, ha tudnám, hogy az az utolsó 10.
Akkor álljon itt az én 10 fogásos menüm:
1. padlizsánkrém
2. tatár beafstek
( A hideg előételek közül ezek a kedvenceim. Mindkettőt pirítóssal, jó sok hagymával szeretem.)
3. palócleves
4. tárkonyos pulykaraguleves
( A meleg előételek ezek "überelnek" minden mást nálam.)
5. brassói aprópecsenye
6. majorannás-fokhagymás sülthús pirított burgonyával.
( és még sorolhatnám.......)
7. tejfölös uborkasaláta
8. gesztenyepüré
9. madártej
10.zserbó
Nahát, ők az én kedvenceim, mondhatni a legkedvesebbek. Nem kötődnek hozzá régmúlt emlékek, mindegyik elkészítését magam sajátítottam fáradságos munkával.
Én is továbbgurítom a kérdést:
2009. július 28., kedd
Sajtos bagett
Elérkezett megint a hűtőben kelesztés és a hajnali sütések ideje. Igen ám, de kissé megváltoztak a körülmények. A gyerekek külön-külön szobát kaptak, mi pedig beköltöztünk a nappaliba, ami egy térben van az étkezővel s onnan egy ajtó nyílik a konyhába. Eddig úgy zajlottak a hajnali szeánszaim, hogy bezártam az előszoba ajtót, enyém volt üresen a nappali, étkező, konyha. Sütögettem, vasaltam, élveztem a hajnali csendet, néha tévéztem. Ma pedig a férjem morgása zavarta meg reggeli tevékenységemet, pedig esküszöm még a levegőt is visszafojtottam, de az ébresztőóra csipogását nem igazán tolerálta. Mi lesz így velem? Őt is sajnálom, mert nem kell velem kellnie, én pedig korán kelő vagyok. Töröm a fejem. Mindenesetre sütöttem egy fél adag ( 5 db) sajtos bagettet. Mire hazaértem a Margitszigetről -gyerekeket kísértem táborba- már langyos volt, frankó szendviccsel ébresztettem "ivadékaimat."
A recept Limarától származik.
2009. július 27., hétfő
Lasagne Bolognese
Ha azt kiabálom a kamasz lányomnak, hogy vigye le a szemetet, valahogy sohasem hallja meg. Ha csendesen közlöm, hogy kész a lasagne, rekordokat döntögető sprinteléssel terem a konyhában. A sült zöldségekkel ellentétben ezt imádják, rendszeresen étlapon szerepel nálunk. Nem igazán ördöngősség elkészíteni, hiszen kész lapokkal dolgozom. A bolognai ragu sem egy nagy "vasz isz dasz". Apróra vágott hagymán megpirítom a darált húst, majd fűszerezem sóval, borssal, oregánóval és teszek hozzá 1 doboznyi paradicsompürét. Így párolom készre. Ja, majd elfelejtettem, ahogy soronként lerakom, a húsra mindig öntök besamelt is. Én 3 ek lisztet elhabarok 5 dl tejjel, ízesítem őrölt szerecsendióval. Csendes tűzön besűrítem. Tűzálló tálban vagy kis tepsiben összerakom, a tetejére reszelt sajttal elkevert besamelt teszek és így sütöm pirosra.
2009. július 25., szombat
Sült-sajtos zöldség
A mai rántott pulykamellhez rendhagyó módon sajtos-sült zöldséget sütöttem. Frank Júlia receptje volt a kiindulási pontom. Hát nem aratott zajos sikert, a tapsvihar elmaradt. :( A gyerekeim csak turkáltak benne, a párom az irántam való tisztelete jelenként nagy részét megette. ( Nem habzsolta, csak eszegette módjával.) Semmi baj nem volt vele, finom volt.Egyszerűen szokatlan volt számukra. Így esett kútba az a tervem, hogy megreformálom az étkezési szokásainkat. Az elmúlt 23 évnyi hagyományos konyhavezetésem, amely csak a sült krumplit és a pürét ismerte, mint a rántott hús köretét , nem múlt el nyomtalanul. Azért próbálkoztam. Azt szabad.
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
50 dkg fehérrépa
2 fej hagyma
2 dl tejföl
1 kanál liszt
1 kk pirospaprika
1 késhegynyi bors
1 kk só
10 dkg reszelt sajt
3 ek olaj
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A zöldségeket egyforma vékony karikára vágjuk a hagymát is. A lisztet összekeverjük a piros paprikával, borssal, sóval, majd ezzel a keverékkel megszórjuk a zöldségeket, hogy mindenütt érje őket. A tojást elhabarjuk a tejföllel, 1 gerezd reszelt fokhagymával, 2 ek olajjal, 5 dkg sajttal. Egy kis tepsit kikenünk 1 ek olajjal, meghintjük zsemlemorzsával és bele borítjuk a zöldségeket. Ráöntjük a tejfölös keveréket, szorosan lezárjuk fóliával és betesszük a 200 fokos sütőbe. 35-40 perc múlva levesszük a fóliát és megpirítjuk. Tálaláskor megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
2009. július 23., csütörtök
Körözött
Gyerekkoromat idézi a körözött. Kis falunkban akkortájt lett "divatos" étel, mikor 7-8 éves lehettem. ( Nagyon régen :)) ) Még a tévében is mutatták az elkészítésének fortélyát. " És tegyünk hozzá egy kanál alkoholmentes sört..." ez még élénken él az emlékezetemben. Apu reszortja volt a körözött készítés. Mást nemigen csinált a konyhában. Remekül tudta készíteni, akkurátus mozdulatokkal pakolt ki maga köré minden hozzávalót. Lassan. komótosan dolgozott. Az évek alatt tökélyre fejlesztette az ízek harmóniáját, és a tálalásra is gondosan ügyelt. Csodálatos körözött-szobrokat csinált. Ma már nemigen csinál körözöttet. 70 éves, azt mondja magának nem érdemes. Amikor 4 kisgyerek sertepertélt körülötte akkor akár 1 kg túrót is felhasznált.
Ő így csinálta: ( én 4 főre alakítottam)
25 dkg túró
2 ek tejföl
5 dkg ráma
1 kk őrölt pirospaprika
1 kk mustár
ízlés szerint piros arany
só ( sűrűn kóstolgassuk, mert a piros arany is sós)
őrölt kömény ( ez a lelke )
bors
1 nagy fej hagyma apróra vágva
2009. július 20., hétfő
Csöröge
Ha bableves, akkor utána csakis fánk vagy palacsinta lehet nálunk. Fánk. Kész. Ezt választottam, abból is az egyszerűbb fajta, a kelt csöröge lett a befutó. Az exsógórnőm bámulatos csörögéket gyártott, én a mai napig nem tudom normálisan megformázni, pedig ott álltam mellette, amikor csinálta. Ezek is túl nagyok lettek, olyan esetlenek. És hogy milyen elgondolásból szórtam meg fahéjas porcukorral, ne kérdezzétek. Ezt mindíg lekvárba tunkoljuk. De most mire észbe kaptam már ott virított rajta a fahéj. Elvette az eszem a rengeteg sárgabarack. Gergő a bableves után azt mondta, hogy ő nem szereti a fánkot, soha nem eszi meg. Jó kisfiam, nem kötelező. Egyszercsak délután 3 körül: " anya, hazudtam. Szeretem a fánkot, már a harmadikat eszem."
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)