2012. október 14., vasárnap

Mandarinos máktorta



















Minap vásároltam egy hálónyi mandarint. Amikor hazajöttem vettem csak észre, hogy olyan sápadt, seszínű. A boltban a megvilágítás kissé becsapós. Gergő még meg is kérdezte, mi ez, mondom ejnye kisfiam azért illene felismerni. Aztán a párom simán lecitromozta, mondjuk kellően savanyú volt. A jelszó nálunk: semmit nem dobunk ki. Majd jó lesz valamire. Hát jó is lett, mivel eszembe jutott egy Nigella recept. Ebből csak a mandarin került az én tortámba. Este elkészült, reggel még kicicomáztam.
Hozzávalók:
5 mandarin
20 dkg cukor
10 dkg darált mák
15 dkg liszt
6 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor a mázhoz. 
Elkészítés:
A mandarinokat megfőzzük fedő alatt. Jó másfél óra alatt teljesen puhára főnek. Akkor kiszedjük a magját és szőröstül-bőröstül leturmixoljuk pépessé.
A tojásokat felverjük a cukorral és hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a darált mákot és a pépes mandarint. A masszát egy 28 cm-es tortaformába öntjük és 30 perc alatt megsütjük 180 fokon. Érdemes sütőpapírral bélelni az alját.
A mázhoz 1 tojásfehérjét keményre verünk 10 dkg porcukorral és pár csepp citromlével. Ezt kenjük a torta tetejére. Ízlés szerint dekoráljuk. 

2012. szeptember 20., csütörtök

Mustáros-tejszínes csirkemell



















Ha már unjuk a csirkemellet rántva, baconosan, sajtosan és stb, akkor készítsük el dijoni magos mustárral! Kezdő szakácsoknak is merem ajánlani, mert szerintem elronthatatlan. Sütőben sült krumplival a legfinomabb. 
Hozzávalók:
2 egész csirkemell
4-5 evőkanál dijoni magos mustár
1 fej hagyma
só, bors
3 dl tejszín 
Elkészítés:
A hagymát felszeleteljük és kevés olajon pirítani kezdjük. Aztán hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet és együtt pirítjuk tovább. Megvárjuk míg a levét nagyjából elfővi és sózzuk, borsozzuk. Ekkor tessszük bele a dijoni mustárt, jó bőven mérve 4-5 kanállal. Felöntjük a tejszínnel és fedő alatt készre főzzük. Ez akkor van, amikor a tejszínes mártás szépen bevonja a húst és már nincs sok leve.

2012. szeptember 2., vasárnap

Málnás pavlova



















Az idén még nem volt pavlova. Hát nem a legolcsóbb málnát fogtam ki hozzá. Igaz, már szezonja sincs nagyon. Viszont a decemberben vásárolt légkeveréses sütőmben most készült először habcsóktorta. Elmondhatom, hogy csodásan sikerült, kivül ropogós réteg, belül olvadó mennyország. Eltüntették 2 evésre.
Hozzávalók:
5 tojás fehérje
25 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál 10 %-os ecet
5 dl tejszín + 5 dkg porcukor
Elkészítés:
A fehérjét a porcukorral nagyon kemény habbá verjük, amikor már jó, hozzákeverjük a keményítőt és az ecetet, de csak lazán, fakanállal, hogy ne törjük össze a habot. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd kört formázva ráhalmozzuk a habot. Alakíthatjuk úgy, hogy a közepe mélyebben legyen a tölteléknek. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, majd betesszük, rögtön 100 fokra állítjuk és légkeverésen kb 70 percig szárítjuk. Ha nincs kégkeverés, akkor 120 fokra lehet tenni. A sütőben hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez felverjük a hideg tejszínt a porcukorral és  ráhalmozzuk a habcsók alapra. Bármilyen gyümölcs illik hozzá.

2012. augusztus 20., hétfő

Kelt szilváslepény




















Most pár napig szilvát szilvával eszünk, a kis fánk önmagához és az aszályos nyárhoz képest bő termést adott. Ez a kelt a kedvencem. Nem kell hólyagosra dagasztani, pár perc előkészítést igényel, némi kelesztést és pehelykönnyű lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 tojás 
2-2,5 dl tej
10 dkg vaj
5 dkg cukor ( + a szóráshoz )
1,5 dkg élesztő
csipet só 
Elkészítés:
Kevés cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet elkeverem a két tojással, cukorral, csipet sóval, olvasztott vajjal. Hozzáadom a kovászt, majd annyi tejet, hogy galuskaszerű tésztát kapjak. Fakanállal érdemes simára dgasztani. Fél órát kelesztem, majd beleöntöm egy közepes tepsibe, amit sütőpapírral kibélelek előtte. Felezett szilvával megpakolom a tetejét, megszórom bőven cukorral és fahéjjal, majd 180 fokon 40 perc alatt megsütöm.

2012. augusztus 15., szerda

Házi krémes




















A krémest mi nagyon szeretjük és én nagymamám receptje szerint csináltam is már nem egyszer. Minap Farkas Vilmos blogján fedeztem fel egy számomra egészen más elkészítési módot, kipróbáltam és állíthatom, hogy nagyon finom. Elkészíteni egyáltalán nem nehéz, igazi sikerélmény sütemény. A párom kifogásolta, hogy középre is tettem lapot, mert így nehezebb volt szépen enni. A gyerekek ették kézzel-lábbal. A blogon videón lehet megtekinteni az elkészítés menetét.

2012. augusztus 2., csütörtök

Peach Melba kehely, évforduló és habverő



















Hogy mi köze van a kehelynek az évfordulóhoz az könnyen kitalálható. De miként lép a képbe a habverő hát ez itt a rejtély. Ma ünnepeltük a 26. házassági évfordulónkat és az ünnepi vacsora lezárása volt a Peach Melba kehely eperszósszal. Miközben a tejszínhabot készítettem elmerengtem, hogy milyen jól bírja ez a habverő, éppen 26 éve kaptuk nászajándék gyanánt. Orosz típusú, sógornőm még ugratott is, hogy nem fogja ez sokáig bírni. Igaz ami igaz, ma valahogy alig akarta felverni a habot, de csak sikerült. Vacsora után aztán egy pukkanás, füst, irdatlan szag és ennyi. Végetért egy csodás habverő karrierje. Hálás vagyok, hogy eddig bírta. Remélem ez semmi rosszat nem jelent. Pont ma.
Hozzávalók:
4 tojás sárgája
4 dkg liszt
4 dl tej
1 vanília 
néhány piskóta tallér
3 nektarin
20 dkg eper vagy málna
3 dl tejszín
Elkészítés:
4 tojás sárgáját 4 dkg liszttel és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. Kihűtjük. Az epret vagy málnát kevés cukorral pürésítjük.
Elkészítjük a kelyheket. Alulra piskóta apróra vágott nektarinnal, rá 2 kanál eperszósz, 2 ujjnyi vaníliakrém majd tejszínhab.
Ennyi az egész és nagyon fincsi.  


 A jó öreg habverő kímúlt.:((( Pedig milyen szép még most is.

 A csokor amit a párom  hozott.

2012. július 10., kedd

Smarni



















Nagyon finom, nagyon egyszerű édesség. Ilyen dög melegben nem volt nagy kedvem tucatszám palacsintát sütögetni, így ezt készítettem. A tésztája szinte ugyanaz, 4 adagban sült meg, azt éppen ki lehetett birni a tűzhely mellett.
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg liszt 
4 dl tej
1 dl szódavíz
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tojás sárgákat a cukorral,liszttel, tejjel simára keverjük, majd gyengéden hozzávegyítjük a felvert fehérjét is. Ezzel kész is a tészta. Felforrósítunk egy palacsintasütőt, kevés olajat öntünk az aljára, majd 2 merőkanál masszát beleteszünk. Amikor az egyik oldala megsült, egy lapáttal megfordítjuk, nem baj, ha még a másik oldalán van nyers rész. Amikor megfordítottuk, apróbb darabokra szaggatjuk szét, én ezt fakanállal szoktam csinálni úgy, hogy előbb csíkokra hasítom, majd keresztben kockákra.Tovább sütjük, közben kvergetjük. Amikor minden oldala ropogós piros, akkor kiborítjuk és jöhet a következő adag.