2013. február 24., vasárnap

Svéd mandulatorta




















Természetesen csak hasonló. mint az ikeás, de nem ugyanaz. Többek közt azért nem, mert az igazi receptben nincs liszt a piskótában. Nálam van. Szerettem volna, ha kicsit magasabb az alap. A krémet keményítővel tettem szilárdabbá, mert féltem, hogy kifolyik. Nekünk így is nagyon ízlett.
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
5 tojás fehérje
20 dkg héjas mandula darálva
15 dkg barna cukor ( lágy sötétbarna)
5 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
Krém:
5 tojás sárgája
2 dl tejszín
2 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg cukor
20 dkg vaj
Tetejére:
10 dkg mandulaforgács 
Elkészítés:
Az alaphoz nagyon jól felverjük a fehérjéket csipet sóval. Aztán a barna cukorral tovább verjük. Lazán belekeverjük a darált mandulát és a sütőporos lisztet. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihült kettévágjuk.
A krémhez a tojássárgákat cukorral, keményítővel tejszínnel siára keverjük, majd lassú tüzön besűrítjük. Ne forrjon. Puding sűrűségű lesz. A vajat kockákra vágva még melegen beleolvasztjuk. Jól kihűtjük, ezalatt kenhetővé válik. A krém felét a lapok közé töltjük, A többivel kívűlről is belenjük a tortát. A száraz serpenyőben megpirított mandulával feldíszítjük.


2013. február 23., szombat

Gesztenyekrémes torta



















Még most sem szeretek tortát sütni. Azért néha nekiveselkedek és mindig reménykedem, hogy sikerülni fog. Fondanos, marcipánbevonatos tortákhoz hozzá sem kezdek. Ajándékba készült ez a torta. Semmi különös, fortélyos nincs benne.
A tortalap Kiskukta 4 tojásos lapja, 24 cm-es formában sütve, 3 lapba vágva.
Itt van. 
A krém:
3 dl tej
1 vaníliás puding
1 gesztenye massza
15 dkg ráma
10 dkg porcukor
A tejből, pudingporból sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. A rámát habosra keverjük a porcukorral, és a főzött alapot, a cukros rámát és a gesztenye masszát simára dolgozzuk. A tortát rétegezzük a krémmel. 
Díszítés:
Feltétlenül tejszínhab legyen, ez passzol hozzá.  

2013. február 14., csütörtök

Krémes piramis




















Szereztem egy piramisformát. Hú de szerettem ezt a sütit a falusi lagzikban. Sosem tudtam hogy készül. Láttam méhkas formát is, na majd legközelebb.
Nerm egyszerű keksz piramis készült, hanem a belsejében ott egy csöppnyi meglepetés vaníliakrém formájában.
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
20 dkg ráma 
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
3 evőkanál kakaó
rum ízlés szerint
feketekávé annyi, hogy jól formázható masszát kapjunk. ( kb 1,5 dl)
Krém:
15 dkg ráma
10 dkg porcukor 1 vaníliás pudingpor ( főzős)
3 dl tej
Elkészítés.
Először elkészítjük a krémet, hogy hűlni tudjon. 3 dl tejben sűrűre főzünk 1 vaníliás pudingot, majd ha kihűlt simára keverjük a rámával kikevert porcukorral.
A kekszet, diót, cukrot, kakaót, olvasztott rámát és kávét összegyúrjuk, mintha csak keksztekercset csinálnánk. A piramis formát kikenjük olajjal vékonyan ( csak egyszer kell ) meghintjük kókuszreszelékkel és belenyomjuk a masszaát, hogy háromnegyedig legyen. Akkor a formához tartozó kis célszerszámmal ( kúp) üreget fúrunk bele, amit megtöltünk egy kis kanál krémmel. Ezután a kekszmasszával befedjük, a formából kivesszük.
Ennyi a macera vele. 20 db piramis lesz belőle. 
  

2013. január 26., szombat

Pirított dara és meggymártás




















Csodálatos emlékeket idéz fel bennem ez az egyszerű étel. Pályakezdőként Borsosberényben tanítottam. Az iskolai menzán ( ott főztek) ettem először ilyen különleges köretet. Én ezt mennyire szerettem! Gergő fiam kisbaba volt, hetente 2-szer minimum neki is főztem. Nagykanállal nem győztem adni neki, nem voltam annyira gyors. 
Így készül a dara:
20 dkg búzadarát kevés olajon megpirítunk, majd apránként felöntünk 4 dl vízzel.sózzuk. Lefedjük és állni hagyjuk. Szépen magába szívja a folyadékot és morzsás állagú lesz.
Gyümölcsmártás:
Fél kg meggyet kimagozva felteszünk főni, hogy éppen csak ellepje a víz. 3 evőkanál cukorral csipetnyi sóval ízesítjük. Amíg a meggy megpuhul, elkészítjük a habarást 2 csapott evőkanál lisztből és 1 tejfölből. Csomómentesre keverjük, kissé hígitjuk vízzel és a meggyhez adjuk. Egyet forr és máris kész. Most egy almát is tettem bele.
Tálalás nálunk:
Húslevesben főtt karaj, pirított dara és mártás.
A dara sós a mártás édes, és ez együtt hm........ 

2013. január 12., szombat

Lekváros buktagombóc



















Sokszor sütök buktát egy jó tartalmas leves után. Még egy régi szlovák receptes könyvben láttam ezt a formázási módot. Nem a hagyományos buktaforma, hanem gombóc. Az a baj vele, hogy nagyon kalóriadús. :(((
 
Hozzávalók:
 
60 dkg liszt
2 dl tej
1 joghurt
2 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dlg cukor
csipet só
5 dkg olvasztott ráma
kemény lekvár
 
Elkészítés:


Langyos tejben cukorral megfuttatjuk az élesztőt.  Majd az összes hozzávalót a felfuttatott élesztővel könnyű tésztává dagasztjuk. 20 perc kelesztés után újra átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük jó fél órát langyos helyen. Kinyújtjuk 1 cm vastagra és pohárral köröket szaggatunk belőle. A közepébe belehelyezünk egy adag lekvárt és gombócokat formálunk, úgy hogy összecsippentjük a tésztát. A sütőben az kerül majd alulra. Lehet hagyományosan is formázni. Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük meg. Amint kisült  átkenjük a tetejét étolajjal. Szép fényes lesz.

2012. december 26., szerda

Karácsonyi sütemények



















Idén csak kétfélét sütöttem. Nagyon jól tettem, mivel egy nagy tál tiramisu még csak ma fogyott el, a sütiket most vágtam fel. Szilveszterig lesz mit nassolni. Bakacsók készült és méteres sütemény. Mindkettő itt van már a blogon, nem írom le újból. A méteresbe most csokikrémet készítettem és a kakós piskóta helyett diósat sütöttem. 


Boldog karácsonyt kívánok minden olvasómnak! 

2012. december 9., vasárnap

Mákos guba nálunk


















Én a mákot annyira nem szeretem, de guba formájában rengeteg vanília sodóval szerintem irtó finom. Ez a recept, ha jók az emlékeim, akkor Stahl-féle. Próbáljátok ki!

Hozzávalók kb 8 főre:
 8 db kifli
1 liter tej
4 tojás 
10 dkg cukor
8 evőkanál mák (darálva)
6 evőkanál porcukor
fahéj
esetleg mazsola
5 dkg vaj

Így kell csinálni: ( nem bonyolult)
 A tojásokat a tejben , cukorral elhabarjuk. 8 kiflit felkarikázunk és megforgatjuk a tojásos tejben.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal, egy sorban lerakjuk a tojásos-tejes kiflik felét. Rászórjuk a  porcukorral, fahéjjal elkevert mák felét. Meghintjük mazsolával. Aztán következik a maradék kifli és végül a maradék mákos keverék. A tetejére szétcsipkedjük az 5 dkg vajat és a sütőben 180 fokon 25 pecig sütjük.

Vaníliamártás:
 4 tojás sárgája
4 dkg liszt
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 liter tej
A tojások sárgáját cukorral, liszttel, kevés tejjel simára keverjük, majd  maradék tejet hozzáöntjük. Lassú tűzön besűrítjük.