Nagyon sok receptet tanulmányoztam át a neten, sőt ki is próbáltam. Ennek a sütinek létezik egy olyan változata is, ami mascarponés, én most az olcsóbbik variációt készítettem el, de nagyon finom ez is. Az eredeti recepttől mennyiségileg tértem el, mert a vékony piskótát félbevágni, hát hm.... nem egyszerű. Meg lehet sütni nagy gáztepsiben, akkor keresztbe is vághatjuk, viszont így nekünk kevés volt. Ezért megemeltem az adagot, 2 vékony piskótát sütöttem nagy tepsiben és dupla adag krémet készítettem.
Hozzávalók 2 vékony piskótához: ( nagy tepsi)
6 egész tojás
24 dkg cukor
15 dkg ráma
1 csomag sütőpor
10 dkg étkezési keményítő
20 dkg liszt
csipet só
1 egész citrom
Krém:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
12 dkg cukor
1 citrom
5 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
2 vaníliás cukor
Elkészítés:
A piskótához valókat megfelezzük, majd a következőképpen készítünk 2 lapot. A tojás sárgákat a rámával, cukorral kikeverjük, hozzászitáljuk a sütőporos, keményítős lisztet, majd beleforgatjuk a felvert fehérjét, végül a citrom reszelt héját és levét. 180 fokon 6-8 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejből, lisztből alapot készítünk, azaz sűrűre főzzük, beletesszük a cukrot, majd kihűtjük. Felverjük a tejszínt, összeforgatjuk a főzött krémmel, majd ízesítjük citrom héjjal és lével. Ha zselatin fixünk van, akkor csak keverjük bele a végén, ha sima zselatinunk, akkor 1 evőkanállal oldjunk fel langyos tejben és úgy adjuk a krémhez. A zselatin nem teszi szilárddá a krémet, viszont nagyon jó tartást ad és nem nyomódik szeletelésnél.
De rég sütöttem... Jó, hogy eszembe juttattad! Nagyon guszta!
VálaszTörlésA krém már a dupla mennyiség a 2 db gáztepsi piskótához?
VálaszTörlés