2014. január 19., vasárnap

Tejszínes-túrós piskóta





















Ez valami nagyon finom túrós sütemény. És egyszerű, hiszen csak piskóta. A túrókrém mennyisége bőven elég lenne nagyobb méretű piskótához is vagy egy nagy túrótortához. 

Hozzávalók a piskóta lapokhoz ( 2 db )
6 tojás
18 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál étolaj
8 dkg cukor

Túrókrém:
50 dkg túró
1 citrom
1 tejföl
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
2 csomag zselatin-fix

A piskóta hozzávalóit kétfelé osztjuk és sütünk belőle 2 piskóta lapot közepes tepsiben. Ha nagyobb méretűt akarunk, növeljük arányosan a mennyiségeket,( 4-4 tojás, 10-10 dkg lisz, 1-1 tk sütőpor. stb.)
Én először felverem a fehérjét, hozzáadom a cukrot és tovább verem keményre. Ekkor belerakom a sárgáját és az étolajat végül lazán belekeverem a sütőporos lisztet is. 180 fokon sütöm 8-10 percig. ( tűpróbáig)
Amíg a lapok kihülnek elkészítem a túrókrémet.
A túrót, tejföllel, citrom levével és reszelt héjával, porcukorral botmixerrel simára pépesítem. Krémszerű legyen, túródarabok nélkül. A keményre felvert tejszínt a végén hozzákeverem és a 2 csomag zselatin-fixet is. Így könnybb szeletelni. 
Összerakásnál jól jön egy sütőkeret, ha nincs akkor abban a tepsiben rakjuk össze amiben sültek a lapok.

2014. január 5., vasárnap

Sült kacsamell




















Augusztus 19. óta nem posztoltam. Semmi újdonsággal nem tudtam előrukkolni. Azon tünődtem, hogy talán itt az ideje, hogy bezárjam a blogot, hiszen lassan ez is idejétmúlt lesz. A facebook lesöpri a színről. Végül úgy döntöttem adok még néhány hónapot magamnak, hogy legalább teljesíteni tudjam az induláskor tett igéretemet: A gyerekeimnek gyűjtöm a recepteket. Most majd elkészítem és felteszem még a hiányzó családi kedvenceket, talán karácsonyra egy szakácskönyv is készülhet csakis személyes használatra vagy ajándékozási célra. 
Most a kacsamellet hoztam, ahogy mi szeretjük, főleg karácsonykor. ( Ja , mindig szeretjük, csak főleg karácsonykor készítem)
Hozzávalók:
2 kacsamell
2 ág rozmaring
só, bors
Elkészítés:
A kacsamellek bőrét beirdalom, alaposan beborsozom, besózom mindkét oldalát, majd tepsibe teszem. 2 dl vizet öntök alá, ráteszem a rozmarinot és alufóliával lefedem. 160 fokon lassan sütöm, kb másfél óráig. Akkor már jó puha a hús és omlós. A fóliát leszedem és időnként árforgatva megpirítom. Vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. 
Legfinomabb hozzá a hagymás tört burgonya és párolt káposzta.

2013. augusztus 19., hétfő

Bruscetta




















Régen posztoltam már, mostanában nem készült újdonság a konyhában, bár szorgalmasan főztem sütöttem az utóbbi időben is. Szezonja van a paradicsomnak, rengeteget hoztunk férjem szüleitől, többek között bruscetta is készült. Az olaszoknál előétel, nálunk könnyű vacsora. 
Elkészítés:
Fejenként 2 db paradicsomot 1 percre forró vízbe teszünk, majd lehúzzuk a héját és kihűtjük. Apró kockára vágjuk, ízesítjük friss bazsalikommal, őrölt borssal, sóval és meglocsoljuk olíva olajjal. A kenyereket olívaolajos serpenyőben ropogósra sütjük, bedörzsöljük fokhagymával és ráhalmozzuk a paradicsomot.

2013. június 14., péntek

Hósipkás krémes



















Régen jártam erre tény. Oka nemigazán van, talán csak annyi, hogy bizony kevés újdonság kerül ki konyhánkról manapság. Végigfutva a blogot, már szinte mindent feltettem, amit csak ismerünk és szeretünk. Nem fejezem be blogírást, de felesleges dolgokat nem szeretnék feltenni. Az is lehet, nyáron többet jövök. 
Hoztam egy sütit. Finom, mutatós, egyszerű.

Hozzávalók:
6 tojásból sütött piskóta
1 üveg baracklekvár
1 csomag babapiskóta
1 vaníliapuding
1/2 liter tej
20 dkg ráma
20 dkg porcukor
3 dl tejszín

Elkészítés:
A piskótát megsütjük, mindenkinek van tuti piskóta receptje.
A kihült lapot megkenjük lekvárral, kirakjuk babapiskótával. A pudingból krémet főzünk, majd simára keverjük a porcukorral kihabosított rámával. Ezt a krémet kenjük a babapiskótára. Végezetül 3 dl tejszínből habot verünk és tetszőlegesen feldíszitjük a sütinket.
 

2013. április 28., vasárnap

Tejszínes túrós epertorta


















Én is kedvet kaptam ehhez a csinos tortához. Láttam már Limaránál, Mohánál. Csak a dizájnt koppintottam, a belső egyéni, habár jelentem az sem az én találmányom. Nemcsak mutatós ez a torta, hanem finom is. Könnyű, nyári ízek. 

Hozzávalók a piskótához:( 27 cm-es tortaformához)
4 tojás
15 dkg liszt
3 evőkanál étolaj
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
fél sütőpor
Krém:
fél kg túró
fél liter tejszín
2 csomag zselatin fix vagy 2 evőkanál zselatin pici meleg tejben feloldva
10 dkg porcukor
3 evőkanál tejföl
Díszítés:
eper 
1 tábla étcsoki
4 evőkanál tejszín 
Elkészítés:
A fehérjéket nagyon habosra felverem a cukorral, majd hozzáadom a sárgákat és az étolajat és tovább verem kis ideig. Végül beleszitálom a sütőporos, kakaós lisztet és lazán eldolgozom. Egy 27 cm-es tortaformát alul kibélelek sütőpapírral, a masszát beleöntöm és 180 fokon megsütöm. A kihült lapokat kettévágom.
Krémhez a túrót a tejföllel és a cukorral botmixerrel pépesre zúzom, majd a felvert tejszínhabot hozzákeverem. Ekkor megy bele a zselatin fix, vagy a feloldott zselatin.
Összeállítás:
A torta egyik lapját lerakom alulra, majd köré pattintom a formát. Az oldalánál körben szorosan kirakom fél eprekkel majd beleöntöm a túrókrémet. Befedem a második lappal és rásimítom a csokiglazúrt.
Ehhez a z étcsokit vízgőz fölött megolvasztom egy kevés tejszínnel.  


2013. április 21., vasárnap

Kinder Paradiso szelet






















Nagyon sok receptet tanulmányoztam át a neten, sőt ki is próbáltam. Ennek a sütinek létezik egy olyan változata is, ami mascarponés, én most az olcsóbbik variációt készítettem el, de nagyon finom ez is. Az eredeti recepttől mennyiségileg tértem el, mert a vékony piskótát félbevágni, hát hm.... nem egyszerű. Meg lehet sütni nagy gáztepsiben, akkor keresztbe is vághatjuk, viszont így nekünk kevés volt. Ezért megemeltem az adagot, 2 vékony piskótát sütöttem nagy tepsiben és dupla adag krémet készítettem. 

Hozzávalók 2 vékony piskótához: ( nagy tepsi)
6 egész tojás
24 dkg cukor
15 dkg ráma
1 csomag sütőpor
10 dkg étkezési keményítő
20 dkg liszt
csipet só
1 egész citrom 

Krém:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
12 dkg cukor
1 citrom
5 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
2 vaníliás cukor
Elkészítés:

A piskótához valókat megfelezzük, majd a következőképpen készítünk 2 lapot. A tojás sárgákat a rámával, cukorral kikeverjük, hozzászitáljuk a sütőporos, keményítős lisztet, majd beleforgatjuk a felvert fehérjét, végül a citrom reszelt héját és levét. 180 fokon 6-8 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejből, lisztből alapot készítünk, azaz sűrűre főzzük, beletesszük a cukrot, majd kihűtjük. Felverjük a tejszínt, összeforgatjuk a főzött krémmel, majd ízesítjük citrom héjjal és lével. Ha zselatin fixünk van, akkor csak keverjük bele a végén, ha sima zselatinunk, akkor 1 evőkanállal oldjunk fel langyos tejben és úgy adjuk a krémhez. A zselatin nem teszi szilárddá a krémet, viszont nagyon jó tartást ad és nem nyomódik szeletelésnél.

2013. március 24., vasárnap

Fűszeres almás szelet karamell szósszal




















Nagyon szeretem lapozgatni a Good Food magazinokat. Mindegyik megvan, a hétvégén egy levest és ezt a különleges sütit csináltam meg a magazin receptjei közül. Ez a süti isteni, tényleg állíthatom. Langyosan a legjobb.
Hozzávalók:
20 dkg datolya
2 dl tej
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
1 vaníliás cukor
1 evőkanál mézeskalács fűszer
20 dkg barna cukor
25 dkg ráma 
4 tojás 
karamellhez:
2 dl tejszín
10 dkg cukor
1 evőkanál ráma
Elkészítés: 
A datolyát apróra vágjuk és 2 dl tejben felforraljuk. Kihűtjük, majd pépesre turmixoljuk. Ebbe beletesszük a lágy rámát, a cukrot a sütőporos lisztet, vaníliás cukrot, mézeskalács fűszert és 4 egész tojást és kézi mixerrel eldolgoizzuk. Egy 20X30-as tepsibe simítjuk, amit kibélelünk sütőpapírral. A tetejét szeletelt almával kirakjuk és 180 fokon 50-55 perc alatt megsütjük. 
A szószhoz a cukrot karamellizáljuk sötétre , majd felöntjük tejszínnel és sűrűre főzzük. Végül egy kanál rámát elkeverünk benne.