2009. december 12., szombat

Hagymás pogácsa




Limara nyomdokaiba lépve én is megsütöttem a hagymás pogácsát. Nagyon finom, még másnap is puha volt. A gyerekek nem kapkodtak utána, de nem veszett kárba. Nagyon tetszik a tésztája, hagyma nélkül is megállná a helyét, de így különleges volt.
Hozzávalók fél adaghoz ( Limarához képest)
1/2 kg liszt
25 dkg margarin
1 ek só
1 tojás
0,5 dl tej
csipet cukor
1 pohár tejföl
2,5 dkg élesztő
3,5 dkg vaj
2 fej lila hagyma
A vaj és hagyma kivételével a többi hozzávalóból tésztát dagasztunk.  Én nem futtattam fel külön az élesztőt, egyszerűen belemorzsoltam a lisztbe. Fél óráig hideg helyen pihentettem.
Közben a vajon megdinszteltem a két fej félkarikákra vágott lilahagymát.
A tésztát kinyújtottam ujjnyi vastagra és a hagyma háromnegyedét szétoszlattam rajta. Ekkor a felső harmadát középre hajtottam, az alsó harmadot erre rá, majd a maradék hagymát elkentem. Ekkor egyszerűen összehajtottam, mint egy könyvet. Fél óra pihentetés után,  kinyújtottam és apró pogikat szagattam belőle. Sütés előtt tojással kentem meg a tetejüket. Imádtam benne, hogy nem kellett "ezerszer" hajtogatni.

5 megjegyzés:

  1. :-)))

    Ezt én is tervbe vettem mára! Aztán a hidegfront miatt vagy mi, de bealudtam délután - de ami késik, nem múlik!

    Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, most jól is esne az átbulizott éjszaka után! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek...kedvet kaptam!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet,én is megenném most!:-))

    VálaszTörlés