2009. december 31., csütörtök

Habos diós linzer




Ha az embernek kisgyerekei vannak, nincs idő azon tipródni, hogy múlik az idő. Fiatalosnak, energikusnak érezzük magunkat. Vígan pelenkázunk, etetünk, oviba, iskolába kísérünk, együtt tanulunk, örülünk a sikernek. Együtt sírunk, ha éppen olyan kedvünk van. Aztán egyszer csak eléd áll a gimnazista, hogy bizony a barátaival tölti az év utolsó napját. S te ott állsz megsemmisülve, eltünődve. Már nem őt fogod megpuszilgatni éjfélkor először....
Kinek ismerős az érzés?
Na de félre az érzelgősségel, a bulijukra habos linzert csináltam.  Láttam már sokkal szebb kivitelben is, nekem nem lett túl kemény a hab, még jó, hogy nem folyt el.
Diós linzer:
12,5 dkg porcukor
25 dkg ráma
30 dkg liszt+ 7 dkg darált dió
csipet só
A linzer hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük néhány órát. Aztán kiszaggatjuk és megsütjük.
Hab:
3 tojásfehérjét 27 dkg porcukorral felverünk, majd a kész linzerekre tortadíszítővel ráügyeskedjük. Betesszük a sütőbe, 100 fokra 20 percre, inkább csak szárítani. Aztán megtöltjük lelvárral. Díszíthetjük olvasztott csokival.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog új évet Neked és a szeretteidnek!:)) Blogolásban, egészségben, boldogságban gazdagat!

    VálaszTörlés
  2. Békés, boldog új évet kívánok neked és szeretteidnek!



    ...a süti nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a sütid :)
    Nektek is Boldog Újévet és minden jót kívánok! :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Szép lett a sütid Móni!
    Nagy Boldog Új Évet Kivánok Néked és Családodnak!

    VálaszTörlés
  6. Boldog új évet, sok főzést, jó recepteket!

    VálaszTörlés
  7. Boldog új évet!
    Elnézést a kéretlen tanácsért, de a habos linzer habját csináld így:
    A cukorra annyi vizet öntünk, hogy épp csak ellepje. Lehet kristály. Sűrű szirupot főzünk, 1-2 percig fortyogjon, de ne barnuljon meg. Ezután a fehérjéből pár csepp ecettel nagyon kemény habot verünk, ha kész, a forró szirupot hozzácsorgatva mixeljük tovább. Nagyon tartós anyag lesz. Nyomózsákból rákanyarítjuk a linzerre a karikát, és langyos sütőben szárítjuk. Garantáltan könnyű, roppanós, száraz hab lesz belőle. Ezt a sütit szolnoki ischlerként ismerjük az Alföldön.

    VálaszTörlés
  8. Bocsi, addig mixeljük, míg langyosra hűl. Ezt kifelejtettem.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek!
    Wise Lady! Örülök a jó tanácsaidnak!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  10. Mónika,
    Boldog Új Évet kívánok Neked és Szeretteidnek!!
    Off: megértelek:) Az én 17 évesem is bulizik:))A kicsi még kicsi hozzá szerencsére, a nagylánynak meg jövő héten 2 vizsgája lesz, így ők itt vannak....

    VálaszTörlés
  11. Boldog új évet kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon boldog új esztendőt neked és egész családodnak!
    Ezektől az érzésektől már előre félek....még van pár évünk.
    A sütid nagyon szép!

    VálaszTörlés
  13. Nyami, de finom lehet ez a linzer!
    Boldog új évet kívánok! :)

    VálaszTörlés
  14. Boldog Új Évet kívánok Neked és szeretteidnek is!:-))

    VálaszTörlés