Sokszor sütök buktát egy jó tartalmas leves után. Még egy régi szlovák receptes könyvben láttam ezt a formázási módot. Nem a hagyományos buktaforma, hanem gombóc. Az a baj vele, hogy nagyon kalóriadús. :(((
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 dl tej
1 joghurt
2 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dlg cukor
csipet só
5 dkg olvasztott ráma
kemény lekvár
Elkészítés:
Langyos tejben cukorral
megfuttatjuk az élesztőt. Majd az összes hozzávalót a felfuttatott
élesztővel könnyű tésztává dagasztjuk. 20 perc kelesztés után újra
átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük jó fél órát langyos helyen. Kinyújtjuk 1
cm vastagra és pohárral köröket szaggatunk belőle. A közepébe
belehelyezünk egy adag lekvárt és gombócokat formálunk, úgy hogy
összecsippentjük a tésztát. A sütőben az kerül majd alulra. Lehet
hagyományosan is formázni. Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük meg.
Amint kisült átkenjük a tetejét étolajjal. Szép fényes
lesz.
Nagyon tetszik!! Nem tudom miért én a gombóc formázásával mindig bajban vagyok. Nekem biztos kifolyna alul a lekvár. De a Tied gyönyörű és nagyon finom lehet :)!!
VálaszTörlésÓ, imádom a buktát, nagyon szépet sütöttél... :P
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Finom volt!
VálaszTörlés