2013. január 12., szombat

Lekváros buktagombóc



















Sokszor sütök buktát egy jó tartalmas leves után. Még egy régi szlovák receptes könyvben láttam ezt a formázási módot. Nem a hagyományos buktaforma, hanem gombóc. Az a baj vele, hogy nagyon kalóriadús. :(((
 
Hozzávalók:
 
60 dkg liszt
2 dl tej
1 joghurt
2 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dlg cukor
csipet só
5 dkg olvasztott ráma
kemény lekvár
 
Elkészítés:


Langyos tejben cukorral megfuttatjuk az élesztőt.  Majd az összes hozzávalót a felfuttatott élesztővel könnyű tésztává dagasztjuk. 20 perc kelesztés után újra átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük jó fél órát langyos helyen. Kinyújtjuk 1 cm vastagra és pohárral köröket szaggatunk belőle. A közepébe belehelyezünk egy adag lekvárt és gombócokat formálunk, úgy hogy összecsippentjük a tésztát. A sütőben az kerül majd alulra. Lehet hagyományosan is formázni. Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük meg. Amint kisült  átkenjük a tetejét étolajjal. Szép fényes lesz.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik!! Nem tudom miért én a gombóc formázásával mindig bajban vagyok. Nekem biztos kifolyna alul a lekvár. De a Tied gyönyörű és nagyon finom lehet :)!!

    VálaszTörlés
  2. Ó, imádom a buktát, nagyon szépet sütöttél... :P

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! Finom volt!

    VálaszTörlés