2009. december 16., szerda

Beigli




3 éve sütök beiglit és minden alkalommal új receptet próbálok ki. Keresem a tökéleteset. A következőre jutottam:
  • Lehet nincs tökéletes recept
  • Ha a fejem tetején ugrálok, akkor is  kireped a galádja az oldalán
  • Lehet, hogy én nem vagyok tökéletes. ( beigli készítés terén )
Pedig! Kutatásokat végeztem, hogy miért repedhet? Hát kérem okozhatja a túl nedves töltelék, vagy túl sok élesztő, túlkelés, s.t.b. Én megtettem minden óvintézkedést.
Na jó. Ennek ellenére mindíg nagyon finom, rengeteg dicséretet zsebelek be érte évről évre.
Ez most így készült:
90 dkg liszt
1 ráma
12,5 dkg zsír
1 dkg só
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2,5 dl hideg tejszín és víz keveréke ( lehet, hogy kevesebb kell, függ a liszttől)
2,5 dkg élesztő.
A hozzávalókból kemény tésztát dagasztunk, az élesztőt bele kell morzsolni a lisztbe. Fél órát pihentetjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Kb 28-30 dkg-os adagokra. A4-es méretűre kinyújtjuk és rákenjük a tölteléket, úgy hogy a széleken 2 cm-t üresen hagyunk. A töltelék se legyen kevesebb, mint a tészta. Jobbról és balról is ráhajtjuk az üresen hagyott részt és felcsavarjuk. Megkenjük tojássárgájával és a melegen hagyjuk szikkadni. Majd megkenjük fehérjével és akkor a hidegen szárítjuk. Sütés előtt megszúrkáljuk, hogy ki ne repedjen. :))
Dió vagy máktöltelék:
70 dkg dió vagy mák
20 dkg mazsola
10 dkg darált keksz
10 dkg apróra vagdalt birsalmasajt
1 alma
fahéj
2 dl víz
30 dkg cukor
A vízből, cukorból szirupot főzünk és ezzel forrázzuk le a diót vagy mákot. A többi finomságot is belerakjuk.



10 megjegyzés:

  1. Mónika ! Hát ez pedig nagyon szép, s ha nem irod, akkor nem is lehet látni a repedést, pedig én most cseréltem szemüveget. Most én is váltottam a régi jól bevált bejgli receptemet lecseréltem a márványosság miatt egy másikra. Márványos is lett, meg ki sem repedt, de nem az az igazi régi izek jöttek elő, attól függetlenül, hogy finom. Ilyen összeállitásban még nem olvastam, mint a Tiéd. Nem rossz!! - sőt !! Miután nálunk sokszor igénylik ezt a fajta sütit, nem csak karácsonykor, ki fogom próbálni ezt a recepted de már csak ünnepek után. Jaaaa! azért nem látom én a repedést, mert éppen ott vágtam le egy óriási nagy szeletet :-)

    VálaszTörlés
  2. Csodaszépek lettek! :)
    Engem már nem érdekel a repedés, a lényeg, hogy finom legyen, szeletelve úgysem igazán látszik a hiba. :D

    VálaszTörlés
  3. Hol itt a repedés??? Nincs is...Szépek!!!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lett, úgy ahogy van! A márványos teteje egyszerűen mesés! Nagyon ügyes vagy! :))

    VálaszTörlés
  5. Én is bejgli recept kutatásban vagyok, és nekem is mindig kireped, de tudod mit? Kit érdekel? Ezek pedig gyönyörűek, a receptedet betettem a gyűjteményembe! :o)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű márványos a teteje és nem is látni repedést.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépséges! Engem amúgy nem zavar a repedés, a lényeg, hogy finom legyen, de ezeken nem is látni a repedést...
    Múlt héten megcsináltam a sóletedet, nagyon fincsi lett!

    VálaszTörlés
  8. Móni ezek gyönyörűek!!!! A márvány mesés, repedés nem látszik, mutogatni lehetne,mint a tökéletes beiglit!

    VálaszTörlés
  9. Az enyém is mindig kireped, sőt, a nagymamámé is, pedig Ő elmúlt 91 éves, tehát egy ideje süt bejglit...

    De pont nem érdekel a dolog,mert 25-én már a fele nem volt meg...

    Gyönyörűeket sütöttél!

    VálaszTörlés