2009. december 27., vasárnap

Korhely halászlé






Nem vagyunk nagy halrajongók, de évente egyszer készítek halászlét. Általában karácsony-szilveszter tájékán. Erre az ételre is elmondható, ahány ház, annyi féle elkészítési mód. Én személy szerint rétsági barátainktól lestem el még zsenge asszony koromban, azóta is így készítem. A halhúst csak Gergő eszi, Dóri meg sem kóstolja, a párom és én csak a levét, azt viszont jó sűrűn és rettentően csípősen. Idén annyit módosítottam, hogy az alaplevet tejföllel, citrommal, mustárral ízesítettem, így vált korhellyé.
Az alaplé ( Óvári család után)

A vegyes ( keszeg, ponty ) halaprólékot ( fej, farok, gerinc) dinsztelt, paprikás hagymára teszem, majd felöntöm vízzel. Teszek bele halászlé kockát, 1-2 szem krumplit, sót . Főzöm jó másfél órát, majd lepaszírozom először nagyobb lukú, majd kisebb szűrőn. ( krumplival együtt )Ezt a műveletet annyira nem szeressem. Visszateszem a tűzre és a hal szeleteket 15 perc alatt puhára főzöm benne. Végül 1 pohár tejföllel ízesítem, amibe belekeverek 1 tk mustár és fél citrom levét.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett!:-))A korhely változatot nemrég hallottam először.

    VálaszTörlés
  2. Hmm, de jól esne most ez a leves! Fél karomat adnám érte! Fülemen folyik ki a sok édesség, karácsonyi mézes fűszerkeverék. :-)
    Nagyon boldog, sikeres, új receptekben gazdag új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Boldog új évet kívánok Neked és a családodnak!

    VálaszTörlés