2011. november 20., vasárnap

Loukumades ( görög fánk)

















Úgy kezdődött, hogy az iskolában családi délelőtt volt és mi a gyerekekkel görög lakomát készítettünk. Alkalmazkodnunk kellett a körülményekhez, így csak az olajban sütés jöhetett számításba, mivel a tankonyhát már elfoglalták mások, nálam a könyvtárban pedig főzőalkalmatosságként csak egy elektromos lap volt. Így esett a választás a görög fánkocskákra, sok van belőle, nem macerás a formázása. A megadott recept szerint jártam el, szerintem kissé lágy volt a tészta, így csak kanállal lehetett szaggatni.Persze a gyerekeknek ez nem jelentett gondot, minél viccesebb az alakja annál jobb. Azóta is azon tűnődöm, hogy a recepthez tartozó képen lévő szabályos golyókat hogyan tudták megformázni ebből a tésztából. Na de én olyan vagyok, hogy ha valami nem hagy nyugodni, hát megint csak próbálkozom. Így lett a mai ebédünk után a desszert ismét loukumades, egy picit átalakított recept szerint.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 dl víz
1 dl tej
1 narancs reszelt héja
csipet só
1 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál olaj
A sziruphoz:
1 dl méz
10 dkg cukor
1 dl víz
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben elkeverjük és 10 percre félretesszük. A lisztet, a langyos tejet, olajat, sót, cukrot, narancs héját és a félretett élesztős vizet megdagasztjuk sima tésztává. Kissé ragacsos, lágy kelt tésztát kapunk. 1 órát kelesztjük.
Felhevítünk 3 ujjnyi étolajat,  így formázzuk: A markunkban fogunk egy kis adag tésztát és a hüvelyk és a mutatóujjunk között kinyomunk  egy diónyit.Egy kanál segítségével tesszük az olajba. Hamar megsülnek.
A sziruphoz a mézet, cukrot, vizet összeforraljuk. A kész fánkokat ezzel a sziruppal meglocsoljuk és fahéjjal megszórjuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, biztos finom! Én egérkét szoktam sütni, hasonló a tésztája is. A gyerekek ezt nagyon szeretik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett, és szép szabályosak. Ütős édesség ezzel a finom sziruppal.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg az egérkéhez hasonlít, nagyon jó kis desszert:) A fénkoknak mindig nagy sikere van nálunk is, szerintem minden gyerek szereti.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon édes lehet ez a fánkocska, de ha a szirupot leszámítom, tetszik.

    VálaszTörlés
  5. Jól néznek ki ezek a fánkocskák.

    VálaszTörlés
  6. Még sosem ettem ilyesmit, de finom lehet:)

    VálaszTörlés