2012. április 9., hétfő

Sárgatúró




















Szűkebb hazámban, néhány helyen elmaradhatatlan "kelléke" a húsvéti étkeknek a sárgatúró. Mi is ez? Bár túrónak nevezik, állagra inkább sajthoz hasonlítanám. Enyhén édes, lehet fahéjjal, mazsolával, vaníliával fokozni az alapízt. Általában csak vaníliával készítem. Nagyon jól harmonizál a sós füstölt sonkával és az édes kaláccsal még akkor is, ha néhányan furán néznek rám. Nem lehet olyan drága a tojás, hogy ez elmaradjon nálunk. Elkészíteni nagyon könnyű, bár odafigyelést igényel, a lekozmált sárgatúró nem olyan finom.
Hozzávalók:
10 tojás
1 liter tej
csipet só
2-3 evőkanál cukor
esetleg fahéj, mazsola, vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet felteszem forrni csipet sóval, közben a 10 tojás felverem egy kézi habverővel vagy villával. Amikor a tej forr, hozzácsorgatom a tojást, beleteszem cukrot és egyéb ízesítőket, majd folyamatosan kevergetem addig, amíg a tej a tojással túrószerűvé nem áll össze és a tetején megjelenik a sárga színű áttetsző savó. Ez kb 10 perc alatt megvan. Akkor egy kendőbe öntöm, megkötöm szorosan a túró felett és egy éjszaka csepegni hagyom. 

7 megjegyzés:

  1. Szabolcsban ettem ilyet, nekem nagyon ízlett. Volt sima és mazsolás is...Guszta. Jövőre lehet csinálok...

    VálaszTörlés
  2. Működik bolti tejjel is? Vagy csak frissel?

    VálaszTörlés
  3. Ez nálunk is hagyomány, anyósom készíti...

    VálaszTörlés
  4. Tudod mióta keresem ennek a receptjét? Nagyon régen ettem ilyet és eddig nem sikerült kipróbálnom pedig nagyon ízlett. Most egy másik blogon is megtaláltam, az ünnepek alatt nem nézelődtem. Igaz hogy elmúltak az ünnepek de én akkor is kipróbálom. Nem fogom csak a feléből megcsinálni.

    VálaszTörlés
  5. Sárgatúróval teljes a Húsvéti teríték nálunk is. Mi csak sóval, cukorral ízesítjük.

    VálaszTörlés
  6. Házi tejjel csináltam , nagyon finom lett, 4 adagot kellett készítsek, mert a család nagyon szereti:-)

    VálaszTörlés