2012. október 14., vasárnap

Mandarinos máktorta



















Minap vásároltam egy hálónyi mandarint. Amikor hazajöttem vettem csak észre, hogy olyan sápadt, seszínű. A boltban a megvilágítás kissé becsapós. Gergő még meg is kérdezte, mi ez, mondom ejnye kisfiam azért illene felismerni. Aztán a párom simán lecitromozta, mondjuk kellően savanyú volt. A jelszó nálunk: semmit nem dobunk ki. Majd jó lesz valamire. Hát jó is lett, mivel eszembe jutott egy Nigella recept. Ebből csak a mandarin került az én tortámba. Este elkészült, reggel még kicicomáztam.
Hozzávalók:
5 mandarin
20 dkg cukor
10 dkg darált mák
15 dkg liszt
6 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor a mázhoz. 
Elkészítés:
A mandarinokat megfőzzük fedő alatt. Jó másfél óra alatt teljesen puhára főnek. Akkor kiszedjük a magját és szőröstül-bőröstül leturmixoljuk pépessé.
A tojásokat felverjük a cukorral és hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a darált mákot és a pépes mandarint. A masszát egy 28 cm-es tortaformába öntjük és 30 perc alatt megsütjük 180 fokon. Érdemes sütőpapírral bélelni az alját.
A mázhoz 1 tojásfehérjét keményre verünk 10 dkg porcukorral és pár csepp citromlével. Ezt kenjük a torta tetejére. Ízlés szerint dekoráljuk. 

2 megjegyzés:

  1. Jó kis recept! Érdekes, hogy a mandarin "szőröstül-bőröstül" kerül bele, így főleg nem dobunk ki semmit:-)

    VálaszTörlés
  2. Pont én is valamilyen mákos tortát keresgéltem, aztán maradt csak a mákos-guba...Kár, hogy nem előbb láttam meg! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés