2012. december 9., vasárnap

Mákos guba nálunk


















Én a mákot annyira nem szeretem, de guba formájában rengeteg vanília sodóval szerintem irtó finom. Ez a recept, ha jók az emlékeim, akkor Stahl-féle. Próbáljátok ki!

Hozzávalók kb 8 főre:
 8 db kifli
1 liter tej
4 tojás 
10 dkg cukor
8 evőkanál mák (darálva)
6 evőkanál porcukor
fahéj
esetleg mazsola
5 dkg vaj

Így kell csinálni: ( nem bonyolult)
 A tojásokat a tejben , cukorral elhabarjuk. 8 kiflit felkarikázunk és megforgatjuk a tojásos tejben.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal, egy sorban lerakjuk a tojásos-tejes kiflik felét. Rászórjuk a  porcukorral, fahéjjal elkevert mák felét. Meghintjük mazsolával. Aztán következik a maradék kifli és végül a maradék mákos keverék. A tetejére szétcsipkedjük az 5 dkg vajat és a sütőben 180 fokon 25 pecig sütjük.

Vaníliamártás:
 4 tojás sárgája
4 dkg liszt
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 liter tej
A tojások sárgáját cukorral, liszttel, kevés tejjel simára keverjük, majd  maradék tejet hozzáöntjük. Lassú tűzön besűrítjük. 

1 megjegyzés:

  1. ..................-*-............
    ...............-*-*-*-*-.........
    ............-*-*-*-*-*-*-*-......
    ........-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-....
    .......-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
    .................|_|.............



    Karácsonyi szeretethimnusz

    Ha a házamat fenyőágakkal, gyertyákkal, égőkkel és csilingelő harangocskákkal díszítem fel, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint díszletrendező.
    Ha a konyhában fáradozom, karácsonyi süteményeket sütök kiló számra, ízletes ételeket főzök, és az evéshez csodálatosan megterített asztalt készítek elő, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint szakácsnő.
    Ha a szegénykonyhán segédkezem, az öregek otthonában karácsonyi énekeket éneklek, és minden vagyonomat segélyként elajándékozom, de a családom felé nincs bennem szeretet, mindez semmit sem használ nekem.
    Ha a karácsonyfát csillogó angyalkákkal és horgolt hópelyhekkel díszítem fel, ezernyi ünnepen veszek részt, a templomi kórusban énekelek, de nem Jézus Krisztus a szívem titka, akkor nem értettem meg, hogy miről szól a karácsony.
    A szeretet félbeszakítja a sütést, hogy a gyermekét megölelje. A szeretet hagyja a lakásdíszítést, és megcsókolja a házastársát.
    A szeretet barátságos az időszűke ellenére is.
    A szeretet nem irigyel másokat házukért, amiben jól kiválasztott karácsonyi porcelán és odaillő asztalterítő van. A szeretet nem kiált rá a gyerekekre, hogy menjenek már az útból, hanem hálás érte, hogy vannak, és útban tudnak lenni.
    A szeretet nem csak azoknak ad, akiktől kap is valamit, hanem örömmel ajándékozza meg épp azokat, akik ezt nem tudják viszonozni.
    A szeretet mindent elvisel, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.
    A szeretet soha el nem múlik.
    A videojátékok tönkremennek, a gyöngysorok elvesznek, a számítógépek elavulnak.
    A szeretet ajándéka megmarad.

    Kívánok áldott Ünnepeket!

    VálaszTörlés