2013. február 24., vasárnap

Svéd mandulatorta




















Természetesen csak hasonló. mint az ikeás, de nem ugyanaz. Többek közt azért nem, mert az igazi receptben nincs liszt a piskótában. Nálam van. Szerettem volna, ha kicsit magasabb az alap. A krémet keményítővel tettem szilárdabbá, mert féltem, hogy kifolyik. Nekünk így is nagyon ízlett.
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
5 tojás fehérje
20 dkg héjas mandula darálva
15 dkg barna cukor ( lágy sötétbarna)
5 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
Krém:
5 tojás sárgája
2 dl tejszín
2 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg cukor
20 dkg vaj
Tetejére:
10 dkg mandulaforgács 
Elkészítés:
Az alaphoz nagyon jól felverjük a fehérjéket csipet sóval. Aztán a barna cukorral tovább verjük. Lazán belekeverjük a darált mandulát és a sütőporos lisztet. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihült kettévágjuk.
A krémhez a tojássárgákat cukorral, keményítővel tejszínnel siára keverjük, majd lassú tüzön besűrítjük. Ne forrjon. Puding sűrűségű lesz. A vajat kockákra vágva még melegen beleolvasztjuk. Jól kihűtjük, ezalatt kenhetővé válik. A krém felét a lapok közé töltjük, A többivel kívűlről is belenjük a tortát. A száraz serpenyőben megpirított mandulával feldíszítjük.


4 megjegyzés:

  1. Mónika! Finom lehetett, gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jól néz ki! Az Ikeás ízlik nekem, kipróbálom a Te verziódat is! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Best Casinos Near Fort Lauderdale, FL | MapyRO
    The 문경 출장샵 cheapest way to get from Fort Lauderdale, FL costs only $6, 동두천 출장마사지 and the 의왕 출장마사지 quickest way takes just 안동 출장안마 3 mins. Find the travel option that best suits 예스 벳 you.

    VálaszTörlés