Egy réges-régi újságban volt fellelhető ez a recept, most merészeltem kipróbálni. A valódi zserbótól az különbözteti meg, hogy mákkal és szilvalekvárral készült. Tehát én nem is igazán nevezném zserbónak, ezt a nevet nem kaphatja, nem orozhatja el a diós-baracklekváros testvérétől. Akkor mi legyen a neve? Aki a mákot szenvedélyesen szereti, az süsse meg ezt a finomságot.
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
35 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojássárgája
1 mk szódabikarbóna
3 kanál cukor
0,7 dl tejföl
0,3 dl tej
1 dkg élesztő
csipet só
töltelék:
30 dkg cukros darált mák
1 üveg szilvalekvár
Én személy szerint a tészta hozzávalóit belezúdítottam a kenyérsütő üstjébe ami 10 perc alatt megdagasztotta. Jól nyújtható alapot kaptam. 3 egyenlő részre osztottam. Minden lapot vékonyra kinyújtottam, az elsőt a tepsi aljára helyeztem és megkentem a lekvár felével, megszórtam a mák felével. Erre jött a következő lap, a maradék lekvár és mák, végül a harmadik lap. Megszúrkáltam több helyen és előmelegített sütőben 30 perc alatt elkészült. Tetejére csokibevonatot készítettem Katica bevonóból.
Ez nekem nagyon tetszik, és teljesen mindegy minek nevezzük. Nagyon szeretem a lekvár és mák keverékének együttes izét. Remélem hamar ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésValóban nem zserbó szerintem sem, de ez semmit nem von le az értékéből. A mák a szilvalekvárral varázslatos páros, és igen-igen szépre csináltad! :-) Gratulálok! :-))
VálaszTörlésGyönyörű! Van aki készít túrós zserbót is, akkor szeritnem ezt is lehetne mákos zserbónak nevezni, de ez lényegtelen, a lényeg, hogy nagyon fincsi lehet!
VálaszTörlésNagyon jó ötlet, van mák a hűtőmben, és 4 évre visszamenőleg 1-1 üveg házi szilvalekvár is a kamrában. Feltétlen kipróbálom! Köszi!
VálaszTörlésNagyon tetszik,kipróbálom,még ha nem is az igazi zserbó!
VálaszTörlésA szilvalekvár+mák a flódni alkotórészeire emlékeztet. A férjem rajong a szilvalekváros dolgokért, meg a zserbóért is... biztos finom volt!
VálaszTörlésSzia Monika!Mar az elejetol kovetem a blogodat,nagyon szeretem,ugyes vagy,mint mindig;)
VálaszTörlésKöszi Edo!
VálaszTörlésHiányoztál már!:))
Fúrja az oldalamat valami, benéznél hozzám?
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük és csak egyszerűen Zsermáknak hívjuk!!! :D
TörlésÜdv: Falcsy