2010. április 24., szombat

Aranygaluska vanília sodóval




Kislányom aranygaluskát rendelt ebédre. Örülök, ha van ötletük és nem nekem kell agyalnom azon, hogy mi legyen a menü. Ami a kellemetlen része az egésznek, az a diópucolás. Senki sem tolakszik segíteni. Bőszen törögetem a konyhában, magányosan. Nagyon jól sikerült, pedig igen régen csináltam már.
Vanília sodót adtam mellé.
hozzávalók a tésztához:
3 dl tej
50 dkg liszt
2 tojás
csipet só
1 kanál cukor
2,5 dkg élesztő
1 ek olvasztott vaj
szóráshoz:
15 dkg őrölt dió, 10 dkg cukorral elkeverve.
Vanília sodóhoz:
fél liter tej
3 tojás sárgája
1 csapott kanál liszt
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit én a a kenyérsütőbe pakoltam és elindítottam a tészta programot. 1,5 óra múlva szépen megkelt. Ujjnyi vastagra lapogattam, majd kis pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Egy nagyméretű tortaforma alját kikentem és ebbe szépen sorban leraktam a kis tésztapogácsákat. Az oldalukat étolajba mártogattam, hogy könnyebb legyen szétválasztani. Bőven megszórtam diós cukorral. A második sort úgy raktam rá, hogy egyenként meghempergettem őket a diós cukiban. több sort nem raktam, mert így is telekelt a tortaforma. 180 fokos előmelegített sütőben fél óra alatt megsült.
Vanília mártás:
3 tojás sárgáját a cukorral és liszttel valamint 1 dl tejjel simára kevertem. Közben a maradék tejet a vaníliás cukorral felforraltam, majd a tojásos keverékhez öntöttem. Visszatettem a tűzre és lassan besűrítettem.

6 megjegyzés:

  1. Azta, de jó képet készítettél róla!
    Még nem csináltam, túl bonyolultnak tűnt eddig.
    Viszem a receptedet, a fiúk imádni fogják!

    VálaszTörlés
  2. nagyon szeretem,de mindig valahogy halogatom.Mostmár nekem is illő lenne ilyet sütni!!:)

    VálaszTörlés
  3. Én is oda vagyok érte !
    Kérhetek belőle? :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki! Régen ettem!

    VálaszTörlés
  5. IMADOM!!!!! Az en receptem nagyon pepecs munkas! Azt hiszem ez sokkal egyszerubb, legkozelebb kiprobalom. Irto jol nez ki, hozom a villat, kaphatok belole? :))

    VálaszTörlés