2011. szeptember 19., hétfő

Ötleteket várok



















Férjem egy fél évre Rómába utazott. Októberben mi is meglátogatjuk és részt veszünk az iskola által szervezett nemzetek napján. Erre az alkalomra valamilyen hagyományos magyar ételt és édességet kell készítenünk amit majd végigkóstolgatnak a különböző nemzetiségű hallgatók. Először a rétesre gondoltam, de ma felvilágosítottak, hogy azt nem tekinthetjük magyar eredetűnek. A Rákóczi túróst kizárom, mivel nincs habverő a konyhájában. ( Na persze kézi habverővel is lehet dolgozni hmm... ). Szóval süteményre várok ötleteket, mert a marhapörkölt már biztos.

23 megjegyzés:

  1. Nagyon nehéz lenne számomra is a döntés. :) Nálam top listás magyar édességek a dobos torta, Rigó Jancsi, somlói galuska, szilvás gombóc(bár nem tudom, hogy az mennyire édesség kategória), ha jól gondolom a gesztenyepüré is magyar, nem is beszélve a különböző palacsintákról. Kíváncsi vagyok, hogy mire fog esni a választás! :)

    VálaszTörlés
  2. Én a zserbóra szavazok, az tuti finomság. És van hozzá finom házi baracklekvárod is :)

    VálaszTörlés
  3. Eszeteházy, Dobos, Somlói, Túrós táska, Lekváros Bukta, Rigó Jancsi, Csöröge? A házi Túró Rudi biztos feladná nekik a leckét, mert errefelé már a leírás hallatán rázzák a fejüket, hogy csokoládé meg édes túró!?!

    VálaszTörlés
  4. Maríanál az ész, zserbó, zserbó, zserbó!!

    VálaszTörlés
  5. Puli Dunántúlon, szögedi Pick meg Egerben?? Zsóka

    VálaszTörlés
  6. Szalagos fánk, máglyarakás, túrógombóc, zserbó, somlói galuska, mákos guba (akár tortaként is elkészítheted). Több nem jut eszembe, sok sikert:)

    VálaszTörlés
  7. Nekem is elsőre a zserbó jutott eszembe!

    VálaszTörlés
  8. A zserbóra nem is gondoltam.Jó ötlet! A túrósokkal óvatos vagyok, múlt héten kinn voltam és a ricottájuk olyan krémes. Nem tudom elképzelni pl vargabélesben.
    A beigliről mit gondoltok?

    VálaszTörlés
  9. Nekem is a zserbó,a hatlapos, kürtöskalács...

    VálaszTörlés
  10. mágnás diós pite, lúdlábtorta, meggyes piskóta, méteres kalács, mézes krémes, almáspite, gesztenyés tekercs, pozsonyi kifli, Dobos torta, Kossuth-kifli, és bár ez nem sütemény: szilvalekváros derelye

    VálaszTörlés
  11. Pozsonyi kifli, Diós-Mákos bejgli, Gundel palacsinta? Ezeket még nem említették...

    VálaszTörlés
  12. Mónika! Sajnálom, hogy a mákos gubát már "lelőtték" előttem, bejegyzésedet olvasva mindjárt az ugrott be! Magyar is, egyszerű is (még nagy mennyiségben is!!!), finom is!
    Még érdemesnek találok megemlíteni egy jó kis tartalmas levest, az "Arató levest". Itt a Viharsarokban aratás idején főzték; savanyú káposzta - húsos szalonna - apróhús - házi kolbász - gersli - tejfölös habarás a végén... Hmmm! Nagyon "gyerebe-leveske"! Utána tökéletes a mákos guba akár...

    VálaszTörlés
  13. Én is a zserbóra szavaznék. Finom, és kiadós. :)))

    VálaszTörlés
  14. Én bejglit készitenék.A mákos helyett otthonról vennék gesztenye masszát és azzal.Már csak azért is mert tartanak a mák fogyasztástól azt hiszik drog van benne.Mondjuk igazán nyerő az Eszterházy -torta lenne,nagyon szeretik a tejszines sütiket(lealábbis itt felénk).Na és persze igazi hungarikum a bejgli.A ricotta nem minden magyar sütibe jó helyettesiteni,igen éppen azért mert nagyon finom szemcsés az állaga.

    VálaszTörlés
  15. szia Ötleteim:) csöröge fánk , szalagos fánk, tepertős pogácsa, burgonyás pogácsa, palacsinta ( túros, lekváros,)

    VálaszTörlés
  16. bejgli jó ötlet, diós és mákos.

    VálaszTörlés
  17. jó volt ez az ötletelés. Köszönöm!
    A beigli és a zserbó maradt a befutó. Lehet mind a kettőt elkészítem.

    VálaszTörlés
  18. Egy jó csülkös bableves :)))
    Nagyon finomakat fogsz készíteni

    VálaszTörlés
  19. A bejgli nem rosz otlet , a Gundel sem . Nyammi! Egyszeru almaspite, esetleg dioval, Egy tuti finom torta! : Macitol a "Baromira diostorta. Isteni! A lenyeg hogy a tesztajahoz es a toltelekbe is a diot piritsd meg. EZ adja meg azt az Isteni izet.Rozsafank, Limaram krokodil sutijet. Toltheted edesen is pl almaval vagy zoldsegesen stb. Elall a szajuk majd! Hajtovany, egyszeru racsoslinzer a baracklekvaroddal+dio, Szerelmes lettem a diosakba hihi Turosteszta jo kis piritott fustolt szalonnaval. Ott ricottat vegyel, vagy ha lehet kapni a nemet Huttenkeze"az hasonlit a mi turonkra.
    Sok sikert! Szia : ILDIKO

    VálaszTörlés
  20. Átolvastam a bejegyzéseket és lefelé haladva megakadt a szemem a "Lajcsi sütemény"-en.
    Az elmúlt hétvégén "lakodalmasdit" játszottunk, a Nagy Fiam nősült. Sütöttem "Lajcsi szeletet". Csakhogy: az izgalomtól-stressztől nem tudtam már, mennyi az annyi, és a három lap helyett négyet sütöttem. Olyan szépen sikerültek, hogy sajnáltam volna nem fölhasználni... Mit csináljak a negyedikkel? A múzsa jött, még kissé fáradt állapotomban is homlokon csókolt: első lap+sárga krém+második lap+rumos sziruppal felforralt házi baracklekvár+harmadik lap+rózsaszín krém-negyedik lap+csokoládémáz. Akiknek ebből jutott, minden vendég dicsérte! Pedig csak a véletlennek köszönhető, hogy így alakult, de: tényleg nagyon finom lett - jobb, mint az eredeti!!! Legyen az "Lajcsi szelet" vagy "Mézes zserbó"!!!

    VálaszTörlés