Azt mondta a gyermekem amikor megkóstolta sütit, hogy na ez olyan falusias ízű. Persze hogy az, hiszen a mamánál kóstóltuk először, én ott szerettem bele 25 éve. Akkor még azt sem tudtuk, mi az az internet, ez a recept anyósom réges-régi füzetéből került hozzám. Mindezt csak azért írom le, nehogy receptlopási ügybe keveredjek.
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
5 tojás
10 kanál cukor
5 evőkanál forró víz
15 dkg darált dió
5 evőkanál liszt
1 sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vanília
1 tojás sárgája
1 dl fekete kávé
Elkészítés:
5 tojás sárgáját a cukorral és a vízzel jó habosra keverjük., majd hozzáadunk 10 dkg darált diót, 5 evőkanál sütőporos lisztet majd lazán belekeverjük a tojások felvert habját. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet: A vajat a cukorral habosra keverjük 1 vaníliával, 1 tojás sárgájával. Hozzácsepegtetjük a feketekávét és krémesre kevergetjük.
A krémet a megsült diós piskóta tetejére kenjük és megszórjuk a maradék darált dióval.
Tudom, hogy sokak szemében a margarinnal való sütés egyszerűen szentségtörés, én csak azt tudom mondani, jó lenne ha mindig megengedhetnénk magunknak a vaj használatát. Tudjátok mire gondolok. Ez a krém most rámával készült, de aki teheti készítse vajjal.
Szomorú, hogy ma már ha egy ismertebb süteményt készít az ember, rögtön védekeznie kell, hogy nem lopta a receptet...:( Én maximálisan vajpárti vagyok, de most nekem is csak margarinra telik. Ettől függetlenül a sütid nagyon guszta! :)
VálaszTörlésNagyon guszta a sütid. Én se használok mindig vajat pedig elvileg jobb de hát a pénz...
VálaszTörlésAmúgy sokszor azok gyanúsítgatnak lopással akik még nem is éltek amikor egy-egy recept már rég meg volt.
Ó, a BAKACSÓK, ezer éve nem kerültünk már egymás útjába...
VálaszTörlésNekem első körben bonyolultnak tűnt ez a reci de aztán másodikra már nem annyira. nem vagyok egy nagy sütigyáros de lehet, hogy megpróbálom-. érdekes kérdés ez a "receptlopás" téma. van egy két rettenet akik azt álmodták tegnap, hogy ők kotlottak a spanyolviaszon. én csak sajnálni tudom egyiket a másik után. Szerintem "élőben" picinyuszik. nem kell foglalkozni velük, bár az tuti hogy az ember lelkivilágát letarolják
VálaszTörlésDe finom!!!!
VálaszTörlésNem ismertem ezt a süteményt, de máris tetszik! Recept mentve. Nem is bonyolult... :o))) Köszi!
VálaszTörlésKöszi lányok! Ha lesz lelkierőm egyszer majd posztolok egyet a " Kié ez a recept" címmel.
VálaszTörlésNem csak a neve érdekes a sütinek, maga a süti is nagyon tetszik!
VálaszTörlésEz a süti nálunk is a mamám ezer éves receptes füzetében megtalálható.Nálunk Huszár csók a neve.
VálaszTörlésReceptlopás!Épp most lettem meggyanúsítva.Holott az enyémnek köze nem volt az övéhez!Enyém egyszerű és olcsó alapanyagokból készült étel volt.
Diós??? Akkor nálam nyerő ez a sütemény! Nagyon is! :)
VálaszTörlésEz egy nagyon finom sütemény! A krémbe beáztatott ,durvára vágott mazsolát is teszek!Próbáljátok ki!
VálaszTörlés