2012. május 23., szerda

Minestrone leves




















Nosztalgia leves. Jancsi elég sokszor ette római tartózkodása alatt, én is kóstolhattam igazi olasz minestronét. Több tucat recept elolvasása után tudatosult bennem, hogy itt csak a képzelet és a hűtő zöldség készlete szabhat határt. Ahány ház, annyi minestrone. Ami mindegyikben közös pont volt, az a cukkini, a fehérbab és a paradicsom.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál póré
1 cukkini
15 dkg fejtősbab
1 doboz hámozott paradicsom ( frissből 4 paradicsom apró kockára vágva)
4 db sárgarépa
1 zsenge zeller vagy zellerszár
só, bors, bazsalikom 
Elkészítés:
Kevés olíva olajon megdinsztelem a hagymát, a pórét, végül hozzádobom a fokhagymát is, amit felaprítottam. A babot ráteszem, majd 2 dl vízzel felöntöm és majdnem puhára főzöm.  Ekkor beleteszem a hámozott apróra vágott paradicsomot levével együtt, a szeletekre vágott répát, cukkinit, zellert. Felöntöm kb 1,5 liter húsleves alaplével. ( használhatunk nyugodtan tyúkhúsleves kockát is.)Sózom, borsozom bazsalikommal ízesítem, ami most nálam szárított volt. 1 kiskanál cukor jót tesz neki, ellensúlyozza a paradicsom savasságát. Végül belefőzök 10 dkg farfalle tésztát.
Nagyon finom, különösen friss, idei zöldekből elkészítve.  

6 megjegyzés:

  1. Ezt az elnevezést nem ismerem, de hogy a leves finom lehet az biztos!Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szinte érzem az ízét. Már régen készülök én is főzni, de valahogy mindig elmarad. Annyira tetszik a recepted, hogy kölcsönkérem, és én is megfőzöm.

    Kedves Mónika, nem olyan régen vettem észre, hogyha a blogomba kommentelsz, a blogger a spam-ok közé teszi. Ezután jobban figyelek, és oda is benézek. Elnézésedet kérem, hogy eddig több kommented nem jelent meg, és nem válaszoltam ebből kifolyólag.

    VálaszTörlés
  3. Köszi lányok! Isteni volt a leves, a gyerekek habzsolták. Utána vargabéles volt.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a minestronét, szerintem is minden mehet bele, ami van otthon:) A vargabélest sem utasítanám vissza:)

    VálaszTörlés
  5. Egyik kedvenc levesünk a minestrone. Én tálaláskor kis reszelt sajtot is adok hozzá, nagyon jót tesz neki, főleg a füstölt sajt.

    VálaszTörlés