Végre megérkezett az oly nagyon áhított korondi cserépedényem. Egyből beleszerettem, napokig csak gyönyörködtem benne. Rettenetesen készültem a hétvégére, hogy felavassam, nem is akár mivel, hanem egy hamisítatlan sólettel. Rengeteg receptet elolvastam, igazán azt sem tudom végül tényleg hamisítatlan lett e, de bizton állíthatom, hogy remek, a fiúk csak úgy tolták be puha fehér kenyérrel.
Én így csináltam:
Tegnap este beáztattam 40 dkg babot és 10 dkg gerslit.
1 fej hagymát 1 nagy kanál libazsíron megdinszteltem, a végén hozzáreszeltem 3 gerezd fokhagymát és elzártam a gázt alatta. Meghintettem pirospaprikával, sóval ( picikét), borssal. A babot és a gerslit összekevertem és beleraktam az edénybe. A közepébe dugtam a félkilós füstölt combot és elhelyeztem még benne 4 tisztára mosott nyers tojást is. Ráöntöttem a hagymás zsírt, majd szinültig felöntöttem vízzel. ( 3 literes az edény)
Az edényt lefedtem és 220 fokos sütőbe dugtam, amikor felforrt, alacsony fokozatra ( 150 fok) kapcsoltam és bő 3 órán át sütöttem. Tálalás előtt a füstölt húst felszeleteltem és a tojásokat is megpucoltam.
Gyönyörű az edényed! Nekem is korondi van és én is sóletet szeretnék főzni hamarosan. Én úgy tudom, ha gersli is van benne, akkor ricset a neve. Hasonlóan főzöm én is,ezért megértem, hogy ennyire jóízűen ették.
VálaszTörlésKöszi Daisy! Lehet, hogy igazad van. Nekem így azért jobban ízlik gerslivel. :))
VálaszTörlésNagyon szép a cserép fazék! Sok finomságot készíts benne!:)) Meg szabad kérdeznem, hol szerezted be?
VálaszTörlésGratulalok az edenyhez,orulok,hogy megkaptad!A soleted biztos nagyon fincsi lett,en meg sosem ettem ilyent.
VálaszTörlésGyönyörű az edényed, é ennék egy tányérral a sóletből! Sőt még repetát is kérnék szerintem....
VálaszTörlésSzépséges az edény és csodás a belevaló is. Még sosem készítettem sóletet, de ha egy ilyen edényem lenne, biztosan sűrűn asztalra kerülne... :))
VálaszTörlésTökéletes az edény! És egyeteértek a gerslivel is.
VálaszTörlésSzia Mónika! Látom a gyönyörü edényed és kirázott a hideg az örömtől, mert át tudom élni ezt a helyzetet. Én is ugyanigy tettem annak idején, amikor az elsőt megvettem.
VálaszTörlésMeglátod nagyon sok örömed lesz benne és az ételek ize is teljesen más, sokkal finomabb. Gratulálok és sok-sok finomságot kivánok hozzá.
Móni hova tudok neked írni mézesház ügyben? Képek is mennének, azért kérdem...
VálaszTörlésMég sose készítettem,de nagyon tetszik!:-))
VálaszTörlésGyönyörű az edény!:-))
jaj de guszta!hol tettél szert erre a csodára?
VálaszTörlésKöszi lányok!
VálaszTörlésThrini, Zsuzsi!
www.erdelyajandeka.hu oldalon( káposztafőző fazekak) lehet rendelni.
Én Erdélyből hozattam
Moha!
moldvanm@freemail.hu és köszi!
Szia Mónika! Nem találtam e-mail elérhetőséget az oldaladon, ezért itt üzenek. Kukkants be hozzám: vár egy kis meglepetés. Viki
VálaszTörlésHozzam is kukk be:)
VálaszTörlésmeg hozzám is! :))))))))))))
VálaszTörlés