2009. november 28., szombat

Sólet és cserépfazék




Végre megérkezett az oly nagyon áhított korondi cserépedényem. Egyből beleszerettem, napokig csak gyönyörködtem benne. Rettenetesen készültem a hétvégére, hogy felavassam, nem is akár mivel, hanem egy hamisítatlan sólettel. Rengeteg receptet elolvastam, igazán azt sem tudom végül tényleg hamisítatlan lett e, de bizton állíthatom, hogy remek, a fiúk csak úgy tolták be puha fehér kenyérrel.
Én így csináltam:
Tegnap este beáztattam 40 dkg babot és 10 dkg gerslit.
1 fej hagymát 1 nagy kanál libazsíron megdinszteltem, a végén hozzáreszeltem 3 gerezd fokhagymát és elzártam a gázt alatta. Meghintettem pirospaprikával, sóval ( picikét), borssal. A babot és a gerslit összekevertem és beleraktam az edénybe.  A közepébe dugtam a félkilós füstölt combot és elhelyeztem még benne 4 tisztára mosott nyers tojást is. Ráöntöttem a hagymás zsírt, majd szinültig felöntöttem vízzel. ( 3 literes az edény)
Az edényt lefedtem és 220 fokos sütőbe dugtam, amikor felforrt, alacsony fokozatra ( 150 fok) kapcsoltam és bő 3 órán át sütöttem. Tálalás előtt a füstölt húst felszeleteltem  és a tojásokat is megpucoltam.

15 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az edényed! Nekem is korondi van és én is sóletet szeretnék főzni hamarosan. Én úgy tudom, ha gersli is van benne, akkor ricset a neve. Hasonlóan főzöm én is,ezért megértem, hogy ennyire jóízűen ették.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Daisy! Lehet, hogy igazad van. Nekem így azért jobban ízlik gerslivel. :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a cserép fazék! Sok finomságot készíts benne!:)) Meg szabad kérdeznem, hol szerezted be?

    VálaszTörlés
  4. Gratulalok az edenyhez,orulok,hogy megkaptad!A soleted biztos nagyon fincsi lett,en meg sosem ettem ilyent.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű az edényed, é ennék egy tányérral a sóletből! Sőt még repetát is kérnék szerintem....

    VálaszTörlés
  6. Szépséges az edény és csodás a belevaló is. Még sosem készítettem sóletet, de ha egy ilyen edényem lenne, biztosan sűrűn asztalra kerülne... :))

    VálaszTörlés
  7. Tökéletes az edény! És egyeteértek a gerslivel is.

    VálaszTörlés
  8. Szia Mónika! Látom a gyönyörü edényed és kirázott a hideg az örömtől, mert át tudom élni ezt a helyzetet. Én is ugyanigy tettem annak idején, amikor az elsőt megvettem.
    Meglátod nagyon sok örömed lesz benne és az ételek ize is teljesen más, sokkal finomabb. Gratulálok és sok-sok finomságot kivánok hozzá.

    VálaszTörlés
  9. Móni hova tudok neked írni mézesház ügyben? Képek is mennének, azért kérdem...

    VálaszTörlés
  10. Még sose készítettem,de nagyon tetszik!:-))
    Gyönyörű az edény!:-))

    VálaszTörlés
  11. jaj de guszta!hol tettél szert erre a csodára?

    VálaszTörlés
  12. Köszi lányok!
    Thrini, Zsuzsi!
    www.erdelyajandeka.hu oldalon( káposztafőző fazekak) lehet rendelni.
    Én Erdélyből hozattam
    Moha!
    moldvanm@freemail.hu és köszi!

    VálaszTörlés
  13. Szia Mónika! Nem találtam e-mail elérhetőséget az oldaladon, ezért itt üzenek. Kukkants be hozzám: vár egy kis meglepetés. Viki

    VálaszTörlés
  14. meg hozzám is! :))))))))))))

    VálaszTörlés