2009. november 7., szombat

Kassai burgonyaleves




A mi családunk nagyon "leveses". Míg a szüleinkkel éltünk falun, ott bizony a mindennapi ebéd része volt a leves. Volt, hogy hússal, de leginkább anélkül. Anyáink rendkívűl leleményesek voltak, szinte a semmiből varázsolták elénk. Önálló életünk első 7 évében egy kis nógrádi faluban tanítottam, na ott is tudták, hogy csak levessel teljes az ebéd. Mióta "városiak" sőt fővárosiak lettünk, szomorúan tapasztalom, hogy a menzán jó, ha hetente kétszer van leves. Persze nem kötelező menzán enni tudom, de az életvitelünk, a gyerekek elfoglaltsága miatt nekünk nincs más lehetőségünk. Tulajdonképpen igenis ehető a menzai kaja, sőt időnként még ötletet is lopok onnan. Így került ma az asztalra a kassai burgonyaleves. Egyetlen receptet találtam a neten, végül úgy gondoltam, saját kútfőből csinálom. Tulajdonképpen egy hagyományos tejfölös burgonyalevest csináltam, gazdagítva 30 dkg füstölt sonkával, répával. Szerintem nagyon finom lett.
Elkészítés:
Én megfőztem először a sonkát, majd apró kockára vágtam és félretettem.
A burgonyát és a karikára vágott répát, fehérrépát a sonka főzőlevében tettem fel főni, babérlevéllel, fokhagymával. Enyhén sóztam. Én rántottam és habartam  is. Csináltam egy vékony paprikás rántást, amit elkevertem 1 tejföllel, majd a levesből hígitottam és szűrőn beleöntöttem. A végén ecettel ízesíettem.

6 megjegyzés:

  1. Fincsi,fincsi! :-))
    Tejfölösen még nem próbáltam,de jól néz ki!:-))

    VálaszTörlés
  2. Júj Mónika! Tudod milyen éhes vagyok, és hogy mennyire imádom ezt a fajta levest. Küldj gyorsan egy bögrécskével. Jó ötlet, be is vetem a jövő héten. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. A régebbi menzákon mindig volt leves is. Ez nem régi újítás, hogy nincs, erre felénk is így van. Pedig levest főzni nem kerül sokba, és mégis. Ezért (is) íratkoztam ki 2 éve a menzáról.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ez a leves, biztosan ki fogom próbálni így, ilyen változatban. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia, most találtam meg a blogod, nagyon tetszik, gratulálok hozzá!
    Hanna anya a 6. csoportból

    VálaszTörlés
  6. Szuper recept, köszönöm!

    VálaszTörlés