Sokáig elégedetlen voltam a süteményeimmel. Leginkább azért, mert külsőre mindíg szebbet vártam, amolyan cukis kinézetűt. Mára már belátom, adalékanyagok, állományjavítók használata nélkül a sütemény "házi" kinézetet kap. De éppen ezt tartom mostmár csodásnak benne. Krémest sütöttem, rengeteg fehérjém volt. Mindíg ezt sütöm, egy ősrégi szakácskönyv megsárgult lapjairól.
Hozzávalók a krémhez:
1 liter tej
4 csomag vaníliás pudingpor
9 tojás fehérje ( nekem csak 6 volt a fagyóban, de elég volt.)
20 dkg cukor
A lapokhoz: ( készen vásásrolt leveles tésztával is tökéletes!)
25 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás
csipet só
1 dl tejföl
1 ek ecet
25 dkg lisztet, 15 dkg margarint, 1 tojást, egy csipet sót, 1 dl tejfölt, 1 ek ecetet jól összedolgozunk. Két vékony lapot sütünk belkőle a közepes tepsink hátán.
Krémhez 2 dl tejet a 4 csomag pudingporral és 10 deka cukorral csomómentesre kavarunk, maj a maradék 8 dl forrásban lévő tejhez csorgatjuk. Nem kell megijjedni, ha csomós, később elsimulnak. Oda ne égjen! A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és ezt is a fővő krémhez adagoljuk. Két percig együt főzzük, kavargatjuk. Melegen ráöntjük az első lapra, majd befedjük a másik lappal. A szakácskönyvvel egybehangzóan állítom, hogy igazi sikerélmény, nem nyomódik ki a krém. Nekem 15 darab lett belőle a közepes tepsimben.
Ha a tojássárgájából főzöd a krémet nem kell a puding és akkor lesz igazi házi, nemcsak készitésre hanem izre is.
VálaszTörlésIldikó
Szép és biztos finom is! Én eddig mindig vízzel csináltam a krémes krémjét, de most már ki fogom próbálni a recepted szerint tejjel.
VálaszTörlésNagyon tetszik!:-))Majd kipróbálom ezt a receptet is, s sütök lapokat is,bár ezt eddíg még nem próbáltam. De biztos jobb,mint a bolti leveles!:-))
VálaszTörlésNagyon szépek! A villa külön tetszik!:))
VálaszTörlésSzerintem is szép.És az a villa.Nagyon gyönyörűséges!
VálaszTörlésIldikó!
VálaszTörlésIgazad van, viszont nekem pedig rengeteg fehérjém. Azért ez is házi,hisz nem a cukiból hoztam.:))
Lenka! Próbáld ki!Megéri.
Andi, Brigi, Belly! Köszönöm! A villákat a barátnőmtől kaptam szülinapomra. Nagyon örültem neki.:))
Hú de szép, annyira imádtam régen....Szerintem meg fogom csinálni.
VálaszTörlésKöszi a receptet.
Nagyon jól néz ki! Én még sosem készítettem, de azt hiszem itt az alkalom nekem is ki kell próbálnom!
VálaszTörlésA krémes gusztusos, a villa csudaszép, gratulálok!
VálaszTörlésIstenem! Felnyögtem, de tényleg! Ez gyönyörű, és imádom a krémest!
VálaszTörlésAz életem része vagy,ezért már díj jár!:-))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNézz be hozzám légyszíves!
Ha tej helyett vízzel csinálod akkor lesz igazán könnyű és laza mint a cukrászdák krémese. Egyébként ezt egy cukrász ismerősöm is megerősítette. Én mindig vízzel készítem, a receptet a Borsodi Eszter blogjában találtam.
VálaszTörlésÜdv: Hanna