2011. február 23., szerda

Rugelach






















Chili & Vanília blogján láttam meg ezt a süteményt. Érdekelt nagyon, mi ez, honnan származik. Utána néztem. Valószínűsíthető, hogy a közép-európai zsidó konyha kedvelt süteménye volt, majd a 20 .század tájékán Amerikában lett népszerű a bevándorlóknak köszönhetően. Az eredetitől kissé  eltér az amerikai változat, mert a tésztát általában krémsajttal készítik, míg az eredeti recept tejfölt használ. Tölteléke változatos, legtöbbször lekvár és olajos magvak keveréke. Bár létezik csokis változat is. Minden esetben kifli formára tekerik, én hagytam magam meggyőzni Zsófi által és valóban mennyivel egyszerűbb így elkészíteni. 
Hozzávalók: 
12 dkg krémsajt
12 dkg puha vaj
15 dkg liszt
csipet só
4,5 dkg porcukor
töltelék nálam:
szilvalekvár
10 dkg mandulaforgács
5 dkg barna cukor
Elkészítés:
 A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, majd 2 gombócot formálunk és hűtőben pihentetjük 1 órán keresztül. Aztán lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk  20X30 cm-es téglalappá mindkettőt. Megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a mandula és cukor keverékével. Felcsavarjuk, mint egy bejglit és kb 3 cm-es szeleteket vágunk belőle. A szeleteket sütőlapra ültetjük és 180 fokon megsütjük. Porcukorral tálaljuk.
Nagyon finom , készítsétek el! 16 db lesz ebből a mennyiségből.

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet, el is mentem a receptet, kipróbálásra vár.
    KÖszi!

    VálaszTörlés
  2. Én is nézegetem a receptet egy ideje, nagyon tetszik!Biztos finom nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon ízlene,már én is szemeztem vele:)Nagyon guszta.

    VálaszTörlés