2011. március 12., szombat

Kapros-túrós béles




















Így nevezték mifelénk Szabolcsban. Nem táska, nem batyu, csak egyszerűen béles. Nagymamám istenien csinálta káposztával töltve. Az ízét én sohasem tudnám feledni. Anyósom kapros túróval készíti.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál zsír
1,8 dl tej
1 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
csipet só
töltelék:
túró
egy csokor kapor
10 dkg cukor
Elkészítés:
0,5 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt  egy kevés cukorral. A kovászt, a maradék langyos tejet, cukrot, tojás sárgáját, zsírt  a liszthez adjuk és hólyagosra dagasztjuk. Ha van otthon kenyérsütő, egyszerűen belepakolunk mindent ( nem kell kovászt készíteni) és tészta programon a gép megdagasztja és megkeleszti. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és 8X8-as négyzetekre vágjuk, majd a közepére halmozzuk  kapros túrót. A szemben lévő csücsköket összecsippentjük. Én a nyílásokat is összecsipkedem, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ebből a mennyiségből 12 db lesz.

7 megjegyzés:

  1. Jajj,de finom!Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép egyformák Móni! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek,az egyik legfinomabb sütemény:-)

    VálaszTörlés
  4. Csodaszépek, formásak és olyan guszták ezek a bélesek. Nagyon szeretem!!!:)

    VálaszTörlés