Amikor nagy ritkán madártejet készítek, eltűnődöm, hogy miért nem csinálom gyakrabban. Gyermekkoromban rendszeresen ott volt a vasárnapi asztalon. Tojás volt bőven, a tyúkok tojtak, a szomszéd tehene vagy a kisbolt mindig adott tejet.Imádtam ahogy jó anyám csinálta, hígan, szinte levesszerűen. Mélytányérba merte nekünk, úgy kanalaztuk. Anyósom ellenben sűrűn készítette és jéghidegen tálalta. A sűrű változatot készítem én is, a férjemre való tekintettel.
Hozzávalók:
1,5 l tej5 db tojás
csipet só
6 evőkanál cukor
1 rúd vanília vagy 1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A tejet feltesszük főni, közben a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 2 kanál cukorral kemény habbá verjük és a csendesen fővő tejbe szaggatjuk kanállal. Egyszerre csak keveset, 3-4 galuskát csináljunk. Mindkét oldalukon 1-1 percig főzzük, majd szűrőn lecsepegtetjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral, vaníliával és liszttel simára keverjük, s amikor már minden galuska kész a masszát a forró tejhez öntjük. Folyamatosan kevergetve még főzzük egy kicsit, amíg besűrűsödik. Amikor jól kihűlt fogyaszthatjuk is.
De imádjuk pedig mi is,és én is olyan ritkán készítek,na de valamikor most már elkészítem én is:-)
VálaszTörlésNagyon szeretjük és nálunk is rég volt.
VálaszTörlésSzép lett Móni a tiéd!:)
Nagyon finom, imádom!!! Sűrűn, akár vaníliásan, de csokoládésan is a kedvencem. Nálunk is milyen régen volt már, de jó hogy feltetted, holnap csinálok is egy nagy adagot.:)
VálaszTörlésMeglepi vár nálam!:-)
VálaszTörlésNálam is vár egy meglepi légsziiii
VálaszTörléshttp://vikkokucko.blogspot.com/2011/03/uj-tavasz-uj-dijak.html
S ha a férjem részére kaphatnék egy fél pohárnyi madártejet ? !!! Kézcsókják küldené Nekedl :)
Még nem tudom hogyan kell kezelni a blogomat, ezért itt köszönöm meg a jókivánságodat.remélem sikerül nekem olyan nagyszerű blogot szerkeszteni mint a tied.
VálaszTörlés