2010. január 27., szerda

Máglyarakás




Még hétvégén készült a máglyarakás, a kolbászos bablevest követte. Pontosan úgy csinálom mindíg, ahogyan nagymamám csinálta, dióval, kaláccsal, baracklekvárral jó gazdagon.
Hozzávalók egy kis tepsihez:
30 dkg kalács
  6 dl tej
  4 tojás
  1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukros darált dió, kristálycukrot
  6 dkg cukor
  3 nagy alma
  1 kis üveg baracklekvár
mazsola
Elkészítés:
A tejben elhabarjuk a 4 tojássárgáját, beletesszük a vaníliás cukrot, kristálycukrot. A szeletekre vágott kalácsot jól megtunkoljuk a tejben, majd a kikent tepsi alját kirakjuk vele. Erre egy vékony réteg lekvár kerül, majd dió, mazsola. Újabb réteg kalács, lekvár, dió, mazsola. A tetejére halmozzuk a 3 reszelt almát.
180 fokos sütőbe toljuk, kb 40 percre. Ezalatt a 4 tojásfehérjéből 2 kanál lekvárral habot verünk. Ezt a habot rápakoljuk a máglyarakás tetejére és még néhány percre visszatoljuk a sütőbe. Amíg kap egy kis színt.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Dióval még nem készítettem, de ki fogom próbálni így is.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet így kaláccsal, dióval, eddig én sem így készítettem!

    VálaszTörlés
  3. Én is így csinálom mindig: kalács, dió, alma, házi baracklekvár. Éppen tegnap volt nálunk.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! Szép a fotó is, nagyon!!!

    VálaszTörlés
  5. Csodásan néz ki, jajj most hogy megyek aludni így? Kérhetek egy szeletkét?:-))))

    VálaszTörlés
  6. De régen készítettem,pedig ez a férjem kedvence. Nagyon szép lett ezzel a jól fésült habbal a tetején!

    VálaszTörlés
  7. Moni, de jó, hogy csak most néztem be hozzád. Nagyon jól néz ki a máglyád.

    VálaszTörlés
  8. Látom már rá is vetted a párod az erdélyi kirándulásra ("nyáron"). :-)
    Ott találsz majd kürtőskalács sütőt, ... kérdés, hogy Erdélyen belül hová mentek? Biztosan tudom állítani, hogy Korondon például az útmenti árusoknál van.

    VálaszTörlés
  9. De jól néz ki!:-))
    Az uramnak már mióta ígérem!:-))

    VálaszTörlés
  10. nagyon finom mind
    nem gondoltal egy kepes -lepesrol-lepesre szakacskonyv kiadasara
    a siker garantalt
    csdallak
    ilona

    VálaszTörlés
  11. Móni,...de mi az a "kalács"?...és milyen a "kis"tepsi?...
    ...Mindegy...azért is kipróbálom...

    VálaszTörlés