Mi ezt hívjuk Rákóczi túrósnak. Minden olyan alkotórész hiányzik belőle, ami Rákóczi túróssá tenné, úgymint mazsola, baracklekvár. A mazsolát nem eszik a gyerekek, a lekvártól ég a gyomrom. Maria Hajkova Édeskönyvéből származik a recept, a könyvet 20 éve vettem, akkor még Csehszlovákiában, Nyitrán a magyar könyvesboltban. Azóta sütöm, mert csoda finom a tésztája, könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
30 dkg féldarás liszt ( fele sima, fele rétes )
1/2 csomag sütőpor
1 kk szódabikarbóna
20 dkg ráma
1 tojás
8 dkg porcukor
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és egy nagy tepsibe terítjük. Megszúrkáljuk villával és félig megsütjük. Akkor kivesszük és rátesszük a túrótölteléket és a habot. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Amikor kezd barnulni a hab, akkor már jó.
túrótöltelék:
50 dkg túró
20 dkg főtt, áttört krumpli
1 cs. vaníliás cukor
4 tojássárgája
10 dkg cukor
tojáshab:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
Gőz fölött kemény habot verünk a fehérjéből és a cukorból.
Megkerült a túrós,nagyon szépséges!:-)))
VálaszTörlésMehet a csere!:-))
Ez annyira jól néz ki, hogy muszáj lesz kipróbálnom :)
VálaszTörlésMazsolát én sem szeretem, a lekvár jöhet, de így is jó lesz!:)))
VálaszTörlésUgyanabból a könyvből ugyanezt sütöttem én is sokszor. Családunk egyik kedvence volt. Idén először sütöttem másképp, egy Rákóczi túrós recept szerint, de megbántam, ez jobb :)
VálaszTörlésDe gyönyörű a teteje.....
VálaszTörlésImádom!
Mónika, ez gyönyörű!!! a végén még muszáj lesz habos túróst süssek:)
VálaszTörlésNálunk (gyerekkoromban) a cukiban is így nézett ki a Rákóczi túrós. Éppen ezért egy ideig nem is értettem a rácsozott-lekváros recepteket... Nagyon szép lett!
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésMazsola jöhet, nagyon gusztusos, sok sok túróval :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen isteni finom a család egyik kedvence lett.Üdv Farkasné Andi
VálaszTörlés