A szilvásgombóc sokaknak a nagymamát idézi. Valószínű, hogy a világ legfinomabb szilvásgombócát nagyanyáink csinálták. Gyúrták, formázták, hempergették a zsemlemorzsában, mi pedig tele pofazacskóval faltuk. Én akkor csinálok szilvásgombócot, ha sokadjára nézzük az "Indul a bakterházat". Még késő este is nekiállok. A férjem szerint az a tuti gombóc, amelynek evése közben viszonylag kevés tésztán kell átrágnia magát, hogy a szilvához jusson.
Hozzávalók:80 dkg burgonya ( megfőzve)
30 dkg liszt
2 tojás
csipet só
zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj
20 szem szilva ( ne túl nagy legyen)
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, majd összetörjük. Amikor kihült, hozzáadjuk a lisztet ésa tojásokat. A burgonyától is függ, elég e hozzá a liszt vagy esetleg túl sok. A lényeg, hogy ne gyúrjunk kemény tésztát, mert iszonyat lesz a gombócunk. Ne ragadjon az is fontos. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és kb 6X6 cm-es ( szilvanagyságtól is függ)négyzetekre vágjuk. A szilvából a magot eltávolítjuk és helyére fahéjas kockacukrot teszünk. Becsomagoljuk őket a tésztába és lobogó vízben megfőzzük.Amikor kész, megforgatjuk a pirított morzsában.
Morzsa:Kevés olajon megpirítunk 2 dl zsemlemorzsát.
Tálaljuk porcukorral megszórva!
Imádom! Két hete készítettem, de azt hiszem kell még :))
VálaszTörlésNagyon szép gombócok
Tetszik a férjurad beszólása!:-)))
VálaszTörlésA gombóc szuper!:-))
A gombóc mindig tuti,meg a Bakterház is!:)
VálaszTörlés