2011. február 19., szombat

Töpörtyűs pogácsa





















Egyszer-egyszer megesszük ám mi a töpörtyűt is, persze a gyerekek annyira nem rajonganak érte. A zsír miatt sütöttem egy nagy adagot, ami nem fogyott el, az remekül helyt állt a pogácsában. 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg töpörtyű
10 dkg zsír
1 tojás
1 tojás sárgája
só 
bors
kevés tej
1,5 dl tejföl
2 dkg élesztő
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A megkelt kovászt beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojásokat, zsírt, tejfölt, sót és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A ledarált töpörtyűt elkenjük rajta,borsozzuk, majd hajtogatjuk a következőképpen: alulról a közepéig, felülről a közepéig, balról a közepéig, jobbról a közepéig, majd félbe.Fél óra pihentetés után újra kinyújtjuk és újra hajtogatjuk. A hajtogatást összesen 3-szor ismételjük. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon pirosra sütjük.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a töpörtyűs pogácsát, van is a fagyóba töpörtyűm, mivel kedvet kaptam tőled, hamarosan meg is sütöm.:)

    VálaszTörlés