2011. március 20., vasárnap

Madártej




















Amikor nagy ritkán madártejet készítek, eltűnődöm, hogy miért nem csinálom gyakrabban. Gyermekkoromban rendszeresen ott volt a vasárnapi asztalon. Tojás volt bőven, a tyúkok tojtak, a szomszéd tehene vagy a kisbolt mindig adott tejet.Imádtam ahogy jó anyám csinálta, hígan, szinte levesszerűen. Mélytányérba merte nekünk, úgy kanalaztuk. Anyósom ellenben sűrűn készítette és jéghidegen tálalta. A sűrű változatot készítem én is, a férjemre való tekintettel. 
Hozzávalók:
1,5 l tej
5 db tojás
csipet só
6 evőkanál cukor
1 rúd vanília vagy 1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A tejet feltesszük főni, közben a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 2 kanál cukorral kemény habbá verjük és a csendesen fővő tejbe szaggatjuk kanállal. Egyszerre csak keveset, 3-4 galuskát csináljunk. Mindkét oldalukon 1-1 percig főzzük, majd szűrőn lecsepegtetjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral, vaníliával és liszttel simára keverjük, s amikor már minden galuska kész a masszát a forró tejhez öntjük. Folyamatosan kevergetve még főzzük egy kicsit, amíg besűrűsödik. Amikor jól kihűlt fogyaszthatjuk is.

6 megjegyzés:

  1. De imádjuk pedig mi is,és én is olyan ritkán készítek,na de valamikor most már elkészítem én is:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük és nálunk is rég volt.
    Szép lett Móni a tiéd!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom, imádom!!! Sűrűn, akár vaníliásan, de csokoládésan is a kedvencem. Nálunk is milyen régen volt már, de jó hogy feltetted, holnap csinálok is egy nagy adagot.:)

    VálaszTörlés
  4. Nálam is vár egy meglepi légsziiii

    http://vikkokucko.blogspot.com/2011/03/uj-tavasz-uj-dijak.html

    S ha a férjem részére kaphatnék egy fél pohárnyi madártejet ? !!! Kézcsókják küldené Nekedl :)

    VálaszTörlés
  5. Még nem tudom hogyan kell kezelni a blogomat, ezért itt köszönöm meg a jókivánságodat.remélem sikerül nekem olyan nagyszerű blogot szerkeszteni mint a tied.

    VálaszTörlés