2011. szeptember 25., vasárnap

Padlizsánkrém



















A piaci asztalok roskadoznak a padlizsán hegyektől. Ilyenkor többet is vásárolok,  lesütöm és a fagyasztóban várják sorsukat. Milyen jó is elővenni télen.
Elkészítés:
2 közepes padlizsánt a sütőben megsütök. Akkor jó, ha nyomásra puha és jó ráncos a bőre. Leszedem a héját és a belsejét összetöröm. Mi pépesen szeretjük, turmixolni szoktam. 1 tojás sárgájából 1 dl olajjal majonézt készítek, majd a padlizsán püréhez keverem. Sózom, borsozom és 3 gerezd fokhagymát belereszelek.
Pirítóssal tálalom.

2011. szeptember 19., hétfő

Ötleteket várok



















Férjem egy fél évre Rómába utazott. Októberben mi is meglátogatjuk és részt veszünk az iskola által szervezett nemzetek napján. Erre az alkalomra valamilyen hagyományos magyar ételt és édességet kell készítenünk amit majd végigkóstolgatnak a különböző nemzetiségű hallgatók. Először a rétesre gondoltam, de ma felvilágosítottak, hogy azt nem tekinthetjük magyar eredetűnek. A Rákóczi túróst kizárom, mivel nincs habverő a konyhájában. ( Na persze kézi habverővel is lehet dolgozni hmm... ). Szóval süteményre várok ötleteket, mert a marhapörkölt már biztos.

2011. szeptember 17., szombat

Tiramisu



















Ki ne szeretné a tiramisut? Nem igazán ismerek olyat. Finom, lágy, krémes, kávés. Az én gyerekeim rajonganak érte, eleinte kiadagolom nekik,  majd később lopva kikanalazzák a tepsiből. De nem bánom. 
 Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
3 dl feketekávé
50 dkg mascarpone
4 friss tojás
10 dkg cukor
keserű kakaópor
Elkészítés:
Először is elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat a cukorral krémesre kavarjuk. Hozzáadjuk a hideg mascarponét és végül lazán belekeverjük a felvert fehérjét.
Főzünk egy finom kávét. Előkészítünk egy kisebb tepsit, vagy jénait. A babapiskótákat egy pillanatra a kávéba mártjuk majd lerakjuk sorban a tepsi aljára. Rásimítjuk a krém felét. Újabb sor piskóta következik, majd a krém másik fele. Amint a tetejét beszórtuk kakaóporral el is készültünk. Mehet a hűtőbe.
 

2011. szeptember 13., kedd

Molly -életképek

                                         
    " Mit hoztál? Friss zsemle van?"




      "Azon merengek milyen jó dolgom van."














2011. szeptember 4., vasárnap

Kekszes krémes


















Az úgy volt, hogy már kinéztük Tücsökbogárnál a hétvégi sütinket és én meg is vettem hozzá mindent. Aztán meg úgy volt, hogy csak utólag jöttem rá, hogy az én sűrített tejem nem cukrozott, így aztán 6 órás főzés után sem lett belőle más csak egy egyszerű karamellás tej. Így aztán a 3-Bit-ről le kellett mondanunk.Tehát este 8-kor volt egy fél liter karamellás tejünk, 1 tasak kekszünk, némi tejszínünk. A következő sült ki belőle. A karamellás tejből 3 ek liszt hozzáadásával sűrű krémet főztem, majd 15 dkg rámával habosra kavartam. 1 csomag vaníliás pudingot megfőztem, 4 dl tejjel és ahhoz is tettem 15 dkg rámát. Elkészült a két krém.
Rétegezés:
A négyszögletes tortakeretemet kb 30X20 cm-esre állítottam és alulra leraktam pontosan 15 db teljes kiörlésű kekszet. Erre került a karamellkrém, majd újra egy sor keksz és aztán a vaníliakrém. Lezártam egy sor keksszel és 2,5 dl tejszínből egy habfixálóval habot készítettem amit a tetejére kentem. Egyszerű tortadarával szórtam meg. Néhány óra alatt csodás puha lett. 
A karamellkrémet legegyszerűbb karamell pudingból csinálni. 

2011. augusztus 30., kedd

Vaníliakrémes szelet


















Nagyon szeretek TücsökBogár "konyhájában" nézelődni. Csodás süteményei elcsábítanak. A vaníliakrémes szelet elkészítése nagyon egyszerű, nem is gondolná az ember, ha ránéz, hiszen tényleg szép, tetszetős akár egy cukrászdai. Annyira gyerekjáték elkészíteni, hogy a lányom kis segítséggel egyedül készítette el. Az eredeti recept gesztenyés habbal készül, a nevében is benne van, én sima tejszínnel csináltam. Egyébként ugyanúgy csináltam mindent. Köszönet érte TücsökBogárnak!
Itt találjátok a receptet.

2011. augusztus 23., kedd

Sheila barackja


















Szeretem nézni Jamie Olivert. Bár az angol konyháért nem rajongok, mindig ámulattal figyelem ténykedését a konyhában. Jó néhány receptjét kipróbáltam, s mondhatom nem csalódtam. Még szerencse, hogy gyakran ismétlődnek az adások, egyébként pedig általában a kezem ügyében van a jegyzetfüzetem. Annak idején a Sheila barackját is lejegyzeteltem, az elkészítésére most került sor. Azért tegnap szétnéztem a neten és a recept Sheila pudingja néven található meg. Teljesen mindegy, nagyon finom, könnyű sütemény lenne, ha nem tunningolnánk fel egy jó adag vanília sodóval. Így azért már elég kalóriadús.
Hozzávalók:
6 szem őszibarack, vagy nektarin
3 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
12,5 dkg vaj
12,5 dkg liszt
12,5 dkg cukor
1 teás kanál sütőpor
2 tojás
Elkészítés:
A barackokat megfelezzük, majd a cukorral és a vízzel 5-6 percig sütjük egy serpenyőben. Karamellizálódik a cukor. Ezt a barackot mindenestől beleborítjuk egy szögletes jénai vagy kisebb tepsi aljába, amit kivajaztunk előtte. A vajat a cukorral, tojásokkal habosra keverjük és a sütőporos lisztet hozzáadjuk. Ezt a tésztát rásimítjuk a barackokra, nem baj ha imitt-amott kikandikál. 40 perc alatt megsül.
Magában is finom. Tálalhatjuk vanília sodóval vagy fagylalttal is.