2009. október 22., csütörtök

Vajon tudatos vásárló vagyok?

Valitól kaptam a kérdést, mennyire vagyok tudatos vásárló. Őszintén megmondom nem egészen rólam mintázták a tudatos vásárló szobrát. DE! Törekszem napról napra tudatosabbá válni. Régen egyáltalán nem törődtem az ilyesmivel, csak a pénztárcám szabott határokat. Az utóbbi évekban azonban sokat fejlődtem, sajnos néha most is befolyásol a z anyagi helyzetem, na de kit nem? Pontokba fogalalom.
1. Mindíg cetlivel megyek vásárolni, hetente egyszer és nem nagy bevásárló központba, csak a Sparba. Ritkán elcsábulok, de nem jellemző.
2.Szombatonként van egy mini piac a közelünkben, mindíg ott veszem meg a zöldárút, tojást  és igyekszem közvetlenül a termelőtől, bár nálunk is elnyomó többségben vannak a viszonteladók.
3. Táskaügyben gyenge vagyok. A piacra ugyan kosárral járok, de a boltban gyakorta kell vennem szatyrot. Valahogy mindíg elfelejtem.
4. Tudom, hogy környezetkímélőbb a tömegközlekedés, de a mi esetünkben drágább, mint az autó. 3 bérlet ugyebár több, mint a benzinköltség. De a fő indok, reggel 7-kor kisgyerekkel, pakkokkal felszállni az 1-es villamosra, bizony embert próbáló tortúra. Erről nem mondok le, apa kirak minket a sulinál, délután felvesz az uszodánál. Viszont bevásárolni egyedül járok és metróval.
5. Helyi termék vásárlása itt megoldhatatlan. Csak bízom benne, hogy a piacon áruló kofák, a környékbeli településekről járnak be.
6. Nem törődöm a külsővel. A tartalom a lényeg. Kifejezetten szeretem az egyszerűbb csomagolást. Sajnos mi nem nagyon részesítjük előnyben a visszaváltható üvegeket, mert senkinek sem akaródzik visszavinni.
7. Félkész, kész élelmiszert nagyon kivételes esetben veszek, de ragaszkodom a fagyasztott leveles-vajas tésztához, a bolti réteslaphoz, mert megkönnyítik a munkámat. Néha veszek húskonzervet szigorúan melegszendvicshez és persze felvágottakat a tízóraihoz.  A család minden tagja menzán eszik, de én emiatt nem érzek lelkiismeret furdalást cseppet sem. Délben igenis szükség van egy kis meleg ebédre, másképp nem tudjuk megoldani. Én is így nőttem fel. A háztartásban fertőtlenítőt használok. Bár vettünk egy gőzfelmosót, de képtelenség mindennap azzal takarítani.
8. Igyekszünk mindíg idényzöldséget, gyümölcsöt venni. Télen savanyú káposztát, fekete retket eszünk mindenhez.
9. Nem veszek egyszer használatos dolgokat, nincs túlzottan sok elektromos kütyü a háztartásban, csak annyi amennyi az én kényelmes és gyors főzésemet szolgálja.
10. Nem mindíg van időm a boltban olvasgatni a cimkéket. Azért a szavatosságra odafigyelek, az E-ket is nagyon nézem.
Azért még van hova fejlődnöm. Ugye?:))

3 megjegyzés:

  1. Mónika! Hadd kérdezzem meg, érdemes gőzfelmosót venni? Köszönöm, Lucja

    VálaszTörlés
  2. Bocs most vettem észre a hozzászólást.
    Igen érdemes, de ne nagyon drágát. Én 5 ezerért vettem. Még a járólapok fugáit is kitisztítja, van hozzá olyan kicsi fej. Kicsit elfárad a csuklóm, mire a végére érek. De megéri!

    VálaszTörlés