2010. január 9., szombat

Portugál pudingos kosárka





Karácsonyra megkaptam a Chili & Vanília szakácskönyvet. Ezt a receptet választottuk elsőnek. Elsősorban azért, mert a hozzávalók miatt nem kellett boltba rohanni, minden volt itthon. Mit is mondhatnék? Egyszerűen fennséges, mennyei csemege. Szerintem nem lehet elrontani és nagyon egyszerű elkészíteni. Férjem szerint nagyon hasonlít a házi krémeshez. Még forrón került az asztalra, huhogtunk rendesen, de nem lehetett abbahagyni. Délutánra maradt 6 darab, hidegen is tökéletes volt.
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg leveles tészta ( én egy 50 dkg csomagot teljesen felhasználtam és kellett)
4 dl tej
12 dkg cukor
csipetnyi só
diónyi vaj
3 dkg liszt
4 tojássárgája
Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk, kb 35 X 25 cm-es téglalappá, majd akár a beiglit felcsavarjuk, jó szorosan. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük  míg a krémet készítjük.  3,5 dl tejet a diónyi vajjal, cukorral, csipet sóval forráspontig hevítünk. A lisztet a maradék tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a forró tejet. Állandóan kevergetve hűtjük, majd a 4 tojássárgáját is belekeverjük.
A leveles tészta tekercset 12 egyenlő részre feldaraboljuk és a kivajazott muffin mélyedésekbe helyezzük. Kissé bevizezzük az ujjunkat és a tésztából kosárkát képezünk úgy hogy szorosan simuljon a mélyedés falához. A mélyedéseket kétharmad résszig töltjük krémmel.
220 fokra előmelegitett sütőben 15 percig sütjük.
/ Zsófi úgy javasolja, hogy 12 percig 250 fokon süssük, majd 2 percig grillfokozaton a legfelső rácson. Nekem nincs ilyen lehetőségem. /
Tálaláskor porcukorral és fahéjjal hinthetjük meg.

3 megjegyzés:

  1. Mónika, Te gondolatolvasó vagy ? Én éppen tegnap vettem elő először életemben a levelestésztát. (Eddig nem tudtam megbarátkozni vele). S miután még van három a fagyasztóba, ezt ki fogom próbálni. Nagyon fincsi lehet, és tényleg minden van hozzá itthon. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
  2. Vikinél láttam, nagyon tetszik a recept, kipróbálom!

    VálaszTörlés