2010. január 10., vasárnap

Szabolcsi töltött káposzta




Anyósom minden pénteken káposztát főz. Én 25 éve ismerem, azóta így van, de előtte is így volt. Szokás ez náluk. Sajnos messze laknak, így aztán én ritkán jutok hozzá, hacsak meg nem főzöm magunknak. Neki ez olyan ripsz-ropsz étel, csukott szemmel végzi a fázisokat. Káposztát dinsztel, levelet szed, tölteléket csinál, töltöget stb. Én este főztem meg a leveleket, másnap töltögettem, ripsz-rosz :)) egész délelőtt. Szabolcsi bizony, édeskáposztából, paradicsomosan. Sőt  hozzáteszem, hogy lakodalmas, mivel egész pici, 2 falatnyi töltelékeket csináltam ripsz-ropsz. :))
Hozzávalók 4 főre:
1 közepes fej káposzta
1/2 kg darált hús
10 dkg füstölt valami
hagyma, só, bors, piros paprika
15 dkg rizs
2 nagy doboz paradicsompüré
Elkészítés:
A káposztát egy jó nagy edényben felteszem főni, és szorgalmasan szedegetem közben róla leveleket. Puha legyen, de ne szakadjon.
A tölteléket összeállítom, a füstölt combot én apró darabokra vágva adtam hozzá. A hagymát megdinszteltem, úgy raktam a húshoz.
A káposzta leveleket megtöltöttem, most egy fél levélbe csavartam egy kis tölteléket, mert aprókat akartam. Lazán kell tölteni, mert a rizs dagad. Elfogyott a levél, így 6 nagyobb gombócot csak úgy ráraktam a töltelékek tetejére. Felöntöttem vízzel, és feltettem főni. Fél óra főzés után  ráöntöttem a vízzel kb 7-8 dl-re hígitott paradicsompürét. Jól el kell lepnie, 2 ujjnyival a káposzta fölött legyen, mert a rizs magába szívja. Miután felforr még fél órát főzöm és elzárom. Még tovább fog puhulni, ezért nem szabad agyonfőzni.

10 megjegyzés:

  1. Tudod hogy rám ilyesztettél? :-)) most csinálom a portugál kosárkáid. Kinagyitottam a képet, majd vissza a gombot, és megjelent előttem ez az óriási isteni töltöttkáposzta. Hát szabad ilyet tenni, egy "örök próbálkozóval" :-) Mónika ! gyönyörü és biztos isteni finom is a káposztád. Én egyszer ettem még csak paradicsomosan töltöttkáposztát, de már nem emlékszem az izére. Most jól átböngészgetem a recepted. Itt most egy jó nagy nyelés volt :))

    VálaszTörlés
  2. Összefutott a nyál a számban. Ezer éve volt egy szobatársam a koleszban, Mátészalkai volt. Ő hozott mindig otthonról, egy egész lábassal.
    Jaj de imádtuk!!!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finom étel, és ripsz-ropsz :D

    VálaszTörlés
  4. Micsoda "gyors" kaja!:-)) Viszont megéri,ahogy így elnézem!:-)))

    VálaszTörlés
  5. Az én anyósom is szabolcsi!:-)És istenien készíti!

    VálaszTörlés
  6. ÉS én is szabolcsi vagyok...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta! Még nem ettem "szabolcsi" töltött káposztát, de nagyon finom lehet! Ki kellene próbálni... :))

    VálaszTörlés
  8. Ez az étel nem szabolcsi töltött káposzta!Sajnos már csak nagyon kevesen ismerik az igazi szabolcsi töltött káposztát!ebben az ételben sose volt rizs,kukorica darával készül!A kukoricát a szabolcsiak tengerinek vagy málénak hívják.Iparilag nagy mennyiségben,savanyú paradicsomból előállított bolti sűrített paradicsomlé sincs sincs ebben az ételben,kizárólag ökörszív paradicsomból házilag hígra befőzött paradicsomlé.Ez a paradicsom volt évszázadokig elterjedve a Kárpát medencében.Íze édes,jellegzetes.Lúgos kémhatású,reflux betegek is fogyaszthatják.Az apróra vágott vörös hagymát nem olajon,nem zsíron,hanem füstölt szalonnán pirítják meg.Ez az étel cserépedényben,kemencében kapja meg az utánozhatatlan ízvilágát.A füstölt szalonna,füstölt sonka és a füstöletlen dagadó késsel apróra van vágva.Régen nem létezett húsdaráló és ráadásul teljesen más így az íze.A töltött káposzták mérete kicsi,kúp alakú.

    VálaszTörlés
  9. Létezik egy szabolcsi tőtike nevű étel,ami még a szabolcsi töltött káposztánál is finomabb.

    VálaszTörlés