2010. március 3., szerda

Dordognei krumplis lepény



















Nagyon szeretjük a krumplit, igyekszem minél változatosabban elkészíteni. Susan Loomis " Ház a Tatin utcán" című regényében találtam ezt a különleges receptet. Nemcsak köretnek nagyszerű, hanem mint főétel is megállja a helyét.
Hozzávalók 6 személyre:
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
5 kanál zsír ( én libazsírt használtam)
1,5 kg burgonya ( tisztítva ennyi)
só, bors
Elkészítés:
A fokhagymát lereszelem és a finomra vágott petrezselyemmel együtt egy tálkába teszem. Hozzákeverek 3 ek zsírt és félreteszem.
A krumplit vékonyra gyalulom egy uborkagyalun.
A maradék zsírt egy magasfalú teflon edényben megolvasztom, majd a krumpli 1/5-ét ráteszem. Sózom, borsozom és 2 percig forgatva sütöm. Aztán újabb 1/5-öd krumpli, só, bors, 2 perc sütés. Ezt folytatom addig, amíg el nem fogy az összes burgonya. Ekkor ráöntöm a fokhagymás, petrezselymes zsírt, átforgatom, hogy jól átjárja az egészet. 15 percig mérsékelt tüzön sütöm, kavarás nélkül, hogy az alja jól megpiruljon.
Most jön a mutatvány:
Óvatosan egy nagy tányérra borítom, majd onnan visszacsúsztatom a serpenyőbe. A másik oldalát is 15 percig pirítom.

4 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet!

    Kérlek nézz be hozzánk, van valami a számodra!

    VálaszTörlés
  2. Imádom a burgonyát....ki fogom próbálni, annyira guszta!

    VálaszTörlés
  3. szia! én is tegnap krumplisat csinaltam ( gratin-t,bár nem fenykepeztem le...) es eszembe jutott hogy meglehetett volna csinalni cukkinivel meg porehagymaval is. sajnos akkor mar reg a sütöben csücsült, amikor mindez eszembe jutott... na, majd legközelebb, de akkor képpel. :-)
    nagyon tetszik a blogod, finomakat keszitesz!
    üdv, a.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretjük a krumplit mi is, harcolnom kell, ha más köretet akarok készíteni. Ez a lepény ismét egy jó ötlet, változatosságot hoz.

    VálaszTörlés