2011. július 26., kedd

Grízgaluska leves




















Egy könnyű levesre vágytunk, az elmúlt heti semmitevéses-kajálós nyaralás után. Nyáriassága abban áll, hogy nem rántom be, csak lazán húsleves alaplével öntöm fel a zöldséglevest. 
Hozzávalók:
3-3 szál sárgarépa, fehérrépa
15 dkg zöldborsó
1 liter húsleves alaplé ( kockából sem szentségtörés elkészíteni)
bors, só, csipet cukor
A galuskához:
1 tojás
2 evőkanál búzadara
csipet só
Elkészítés:
A galuskával kezdem, mert jó tesz neki, ha áll. A tojást szétválasztom, a fehérjét villával felverem habosra, belekeverem a 2 evőkanál búzadarát, a sárgáját és a csipet sót. Olyan sűrű legyen, mint a tejföl, ne folyjon. Félreteszem. 3 evőkanál olajon megdinsztelem az apróra vágott zöldségeket és a zöldborsót, ekkor teszem hozzá a cukrot, sót is. Fedő alatt hagyom puhulni. Amikor visszasül zsírjára, felöntöm a húslével. Készre főzöm.
A daragaluskákat én külön főzöm ki forrásban lévő vízben, kb. 2 perc alatt. Aztán még hagyom a fedő alatt puhulni néhány percig a főzővízben, miután elzárom a gázt alatta. Tálalás előtt pakolom a tálba.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a levesed! Az a szép grízgaluska benne és a sok zöldség, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Pont most készült el a húslevesem.
    Nagyon guszta a galuskád, és az egész leves. Na, holnap a te recepted szerint grízgaluskát fogok készíteni hozzá :) Köszi.

    VálaszTörlés
  3. Csodásan néz ki!!!!
    Mi is nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  4. Ó, de csodás leves, és micsoda színe van! Nagyon gusztán néz ki! Szívesen elkanalaznék egy tányérral!

    VálaszTörlés
  5. Mi is szoktunk ilyet készíteni, nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk gyilkolászás van a grízgaluskáért :DD (a gríznokedlit is nagyon szeretjük, de a favorit ez a nagy galuska!)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta valóban! Nálunk nem nagyon szeretik,így sajnos ritkán készítek.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett!! És biztos finom is volt!! Hiányzott már egy kis jó leves ugye. Mi is a levest hiányoltuk legjobban, ha külföldön nyaraltunk.

    VálaszTörlés
  9. Finom bizony, a grízgaluskát pedig már dédnagyanyáink is ilyen gyönyörűre készítették, gyerekkoromban húslevesbe más betét ritkán került! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó ötletet adtál. Ma én is ilyen levest fogok főzni. Köszi

    VálaszTörlés