2011. augusztus 13., szombat

Kati szelet



















Kedves játékra invitált Kriszta a minap. Osszuk meg olvasóinkkal és vele anyukánk egyik féltve őrzött receptjét. Örömmel teszem, mert úgy érzem ezzel is az én édesanyám emlékét őrzöm. Tudom, hogy ez nem egy különleges sütemény, nem is anyu találta ki, más néven is megtalálható sok helyen. Miért is ez a legkedvesebb? Mert anyu nem szeretett sütögetni, lehet hogy tudott volna, de nem nagyon próbálgatta. Viszont a Kati szelet elkészítését tökélyre fejlesztette az évek során. Még a lakodalmunkra is ő készített több tálcányit. Nagyon ritkán készítem, de ilyenkor mindig anyumra gondolok és ahogy öregszem bizony el is érzékenyülök. Bárcsak süthette volna az unokáknak. :((
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
15 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 sütőpor
1 dl tej
Töltelék:
fél dl rum
1 evőkanál kakaópor
15 dkg ráma
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
4 evőkanál barack lekvár
kevés tej, ha szükséges
Tetejére:
3 tojás fehérje
20 dkg porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk rugalmas állagúra. Lehet nem kell az összes tej. 3 részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk. Én kb 25X35 cm nagyságra nyújtottam. Egyenként kisütjük 6-7 perc alatt elkészülnek 180 fokos sütőben. 2 lapra lesz szükségünk, a harmadik lapot összetörjük morzsalékosra, ez a krémbe kerül majd.
Töltelék: A margarint a cukorral habosra keverjük, beletesszük a rumot (aroma is jó), lekvárt, kakaóport és az összetört lapot. fél dl tejet öntünk hozzá és összedolgozzuk a krémet. 
Összeállítás: alulra kerül egy lap ráhalmozzuk az összes tölteléket és befedjük a másik lappal. Egy éjszakát állhat is, csodásan megpuhul és a krém is összeérik.
Tetejére: 3 fehérjét vízgőz felett porcukorral felverünk. Rákenjük a sütire. Csokireszelékkel díszítjük.

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm a nevezést! Nagyon finom süteményt hoztál!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, mi ezt máshogy hívtuk, csak nem jut most eszembe a neve:) Meg tudlak érteni, én is nagyon sajnálom, hogy a gyerekeim és én sem ehetünk már többet a mama sütijeiből.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós, szép emlékű sütemény!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta!!! Régen valami hasonlót már sütöttem, de ezt feltétlen elfogom készíteni.:)

    VálaszTörlés