2009. október 11., vasárnap

Isler


Apai nagyanyám rettenetesen jól tudott sütni. Egy vérbeli cukrász veszett el benne. Azok a csodás mézeskalács bábok, amivel az unokákat örvendeztette meg, a dobostortája, a krémese utánozhatatlan volt. A vaníliás kifli na és az isler, amit mindíg ilyen 2 falatnyi méretűre csinált. Vasárnaponként ebéd után lestük a kapuból, vajon mikor fordul ki a sarokról, amikor is két utcányira lakó fiától sétált át hozzánk, egy kis csomagocskával. Mindíg fejből sütött, pontosan ismerte a jó linzer megfelelő arányait. A családból többen mondják, hogy talán tőle örököltem a sütés iránti vonzalmamat. Nem is tudom. Ha igen, remélem a tortáim is hamarosan olyan pompásak lesznek, mint az övéi voltak.

Hozzávalók 35 db-hoz:

30 dkg lisz

10 dkg darált dió

1 ráma

13 dkg porcukor

1 tojás sárgája

csipet só.

A mázhoz:

10 dkg csokibevonó vagy étcsokoládé, 0,5 dl étolaj


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk homogén masszává, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Aztán kb 2 mm vastagra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. 7-8 perc alatt megsülnek a korongok. Kettesével pikáns lekvárral ragasztjuk őket össze és akár egy éjszakára is pihentetjük. Én mindíg akkor vonom be mázzal, amikor már megpuhult, mert így könnyebb dolgozni vele. Beleszúrok egy fogvájót és úgy mártom bele a csokiba. A csokit gőz fölött olvasztjuk meg és a végén tessszük bele az étolajat.


14 megjegyzés:

  1. Jaj,én is nagyon szeretem. Nagyon guszta! Szép a csokimázad is! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó tanítványa volt a Nagyinak! Csodálatosan szépek lettek! :-))

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom, tényleg csodaszépek!

    VálaszTörlés
  4. Szia Moni!
    Nagyon szeretem én az islert. Remélem most már sikerült kijavítani a gépem hibáit és sikerül elküldenem a hozzászólásomat.

    VálaszTörlés
  5. Imadom!!Ne tudd meg, miota keszulok sutni!:)Mennyei,nagyon szeretjuk. Nagyon szepek a tieid!

    VálaszTörlés
  6. Kipróbálom ezt a diós verziót majd én is,nagyon guszta!:-))Csodaszép!

    VálaszTörlés
  7. Jöttem szemeket mereszteni. Szépek lettek! :))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szeretem az islert és a linzerkarikát. Ha egyedül eszem, ketté szedem, kinyalogatom a lekvárt és úgy eszem meg mind a két felét magában. Hu, imádom!:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szeretem, de még sosem sütöttem..Most kérek egy kis kóstolót:)))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta lett. Anyukám gyakran süti, én csak ritkán, de a máz sosem ilyen szép rajta. Jó ötlet, hogy puhulni hagyod és utána felszúrva forgatod a csokiba, de nem húzza le a csokimassza a beleérő korongot?

    VálaszTörlés
  11. Nóra!
    Nem húzza le. Vigyázni kell, mennyi étolajat teszel hozzá. 10 dkg csokihoz fél deci étolaj. Akkor pontosan olyan sűrű, ami bevonja, de nem annyira, hogy lehúzza.

    VálaszTörlés
  12. Szia Mónika! Limarától keveredtem ide. Meseszép a blogod, gratulálok hozzá! Nem baj ha jövök majd?
    Ez az isler nagyon jól néz ki. A férjem kedvence, megpróbálom megsütni Neki!

    VálaszTörlés
  13. Szia Mónika4

    Köszi ezt a finom receptet (is). Elkészítettem, holnap viszi anyósom valami rendezvényre, de kicsi családom azért előtte még megvámolta. Hát valami isteni! Ja, és nem is olyan ördöngős az elkészítése. Én ribizli lekvárral töltöttem. Zárójelben mondanám, ezt is én főztem életemben először.
    Puszika Gyöngyösről, Panni (csetbox)

    VálaszTörlés
  14. Szia!

    a recept alapján csináltam életem első islerjeit . Nagyon finom lett. Recept mentve :)

    VálaszTörlés