2009. október 23., péntek

Kenyér jénaiban sütve



2 éve sütök itthon kenyeret. Limarától kaptam annak idején sok-sok segítséget. Úgy érzem sikerült elsajátítanom valamelyest a tudást. Jénaiban ritkán sütök, nekem egyszerűbb a formában való sütés, mivel általában lágyabbra sikeredik a tésztám, így biztosabb berakni a formába, mert ott nem lapul el. Ma kivételesen elég kemény tésztát dagasztottam, így bátorkodtam hagyományosra formázni a mindennapi kenyerünket. Nagyon jól sikerült, olyan könnyű, kongós és még a cserepezők is dolgoztak rajta kevéskét.
Most a 15 dkg öregtésztát  20 dkg liszttel, 2 dl vízzel ( a teljes mennyiségből vettem el) és az élesztővel, valamint a cukorral megfutattam. ( 1 óra ) Aztán a többi hozzávalóval együtt kenyérsütőben megdagasztódott 10 perc alatt, majd kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Formázás után még 40 percig pihent a jénaiban, majd 1 órát sült 220 fokon.

4 megjegyzés:

  1. Mar nagyon regota hogy te is profi kenyereket sutsz.Emlekszem meg a kezdetekre,kb egyszerre talaltunk ra Margit oldalara:)en bizony toled is sok segitseget es kedves szot kaptam:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges a kenyér!! Már én is keresem hozzá a jénait, de még nem kaptam. Így nálam még a sütőzacskó dolgozik, bár így nehezebb cserepeket gyártani. Nagyon ügyes vagy! :-))

    VálaszTörlés