2009. október 21., szerda

Lapcsánka



Ahány neve ismert ennek az egyszerű ételnek, legalább annyi elkészítési módja is van. Tócsni, lepcsánka, matutka stb. Gyermekkoromban apu gyakran készítette, mifelénk Szabolcsban szinte pürésre reszelték a krumplit hozzá és jó palacsintányi méretűre sütötték. Sokáig én is így csináltam, mígnem felfedeztem egy másik elkészítési módot. Nagylyukú reszelőn dolgozom át a krumplit, csak kevés lisztet teszek hozzá és egy pici sütőporral teszem könnyűvé. Bár máshogy csinálom, mint apu,  az elpusztítása rendre ugyanúgy történik, mint 30-40 éve. Tehát: én sütöm négyesével, család a hátam mögött tányérkával várakozik. Kiosztom az első adagot, majd újra sütök. Még nem érkezik megsülni a második dózis, már zörögnek a tányéron. És így megy addig, amíg jól nem laknak. Aztán én is megvacsorázom.
Ma fokhagymás tejfölbe tunkoltuk.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
15 dkg liszt
2 egész tojás
só, bors, fokhagyma
Kanállal halmokat rakunk a forró zsíradékba és ropogósra sütjük.
Ebből a mennyiségből kb 20 db lesz.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Nálunk tócsi a neve,de képzeld egyik nap megkínáltak olyannal,amibe káposzta volt reszelve...
    S finom volt..:-))

    VálaszTörlés
  2. Hasonlót nálunk is készítenek, krumpliprósza sósan, kefírrel.
    Szerintem nem véletlenül létezik ez azétel minden tájékon, merthogy egyszerű és finom.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk tócsni és imádom!!!

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is tócsni, és szintén így zajlik az evés, szerintem valami ipari méretű serpenyő kéne,akkor jutna nekünk is a többiekkel egyidőben:))

    VálaszTörlés
  5. Zalában nagymamám szintén palacsinta méretűre sütötte és krumpliprószának ettük. Ma már mi is kisebbeket sütünk és a család tócsniként ismeri.
    Néha hagymát is reszelek bele.

    VálaszTörlés
  6. Csatlakozok a táborodhoz - hiszen engem is a sütés-főzés pihentet és kapcsol ki. Nem utolsó szempont, hogy a család is csak jól jár.
    Gratulálok a recepteidhez, ötleteidhez.

    Zsófi

    VálaszTörlés
  7. Hasonlót készítek én is, az én oldalamon is látható ez az étel. Érdekessége hogy mire elkészülök addigra a párom már jól is lakott, nekem alig marad. Igen egyszerű étel:) nagyon laktató is.
    Nagyon guszta, jó fotó:)

    VálaszTörlés