2010. augusztus 24., kedd

Fahéjas szilvaleves


Van egy kicsi szilvafánk. Idén 5 kg gyümölcs termett rajta. Nagyon finom, zamatos fajta, lekvárnak is jó lenne, de ilyen mennyiségnél nem érdemes nekiállni. Megesszük frissen, levesnek, gombócnak, lepénynek. Ma ezt a krémes levest készítettem. A habgaluskákkal akár desszertnek is tökéletes lenne.
Hozzávalók:
1/2 kg szilva
8 dkg cukor
1 dl vörösbor
2 dl tejszín
fahéj
Elkészítés:
A cukrot aranyszínűre karamellizáljuk, majd jól megforgatjuk benne az apróra vágott, kimagozott szilvadarabokat. Ne ijjedjünk meg, ha a cukor egy darabban összeáll, később szépen elolvad. Felöntjük 1 dl vörösborral, 1 dl vízzel, ízesítjük fahéjjal, csipet sóval és puhára főzzük. Ez néhány perc. Botmixerrel pépesítjük, én át is szürtem. Visszatesszük a tűzre és belekeverjük a 2 dl tejszínt, amit 1 kávéskanál étkezési keményítővel kikevertem. Én öntöttem még hozzá 2 dl vizet, mert nem szeretjük túl sűrűn.
Habgaluskát csináltam hozzá. Egy tojásfehérjét 2 dkg cukorral felvertem, majd forrásban lévő vízben kifőztem.

6 megjegyzés:

  1. Guszta nagyon és jó a zene is!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű....milyen jó ízhatás, mennyei!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, szeretem a szilvát

    VálaszTörlés
  4. Fincsi lehetett!:-))Szuper ötlet az a habgalusa benn!:-)
    Eszembe is jutott egy szilvás madártej!:-))

    VálaszTörlés