2010. augusztus 5., csütörtök

Kürtőskalács faszénen
Többféle méretben volt kapható Erdélyben a kürtőskalács készítő szerkezet, hosszas tipródás után a közepes méretűt választottam. Végig azon izgultam, hogy illeszkedjen a kis faszenes grillünkhöz. Szerencsére jól döntöttem.Nagyon örülök neki. Alig vártam, hogy kipróbálhassam, töménytelen mennyiségű receptet tanulmányoztam át, végül egy teljesen egyszerű kalácstésztát választottam. A feltekerés módját illetően is eltérőek voltak a vélemények. Én úgy csináltam, ahogy a rúdhoz mellékelt recepten leírták: ujjnyi vastag rudakat sodortam, azt tekertem a rúdra, fél centi szünetekkel, majd " meghengergettem " a deszkán és csodák csodája, gyönyörűen egymáshoz illeszkedtek a csíkok.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
2 tojás sárgája
2,5 dl tej
8 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
2,5 dkg élesztő
Elkészítés:
A fenti anyagokból közepes keménységű kalácstésztát dagasztottam. Én a kenyérsütőben készítettem el, akinek nincs, az futassa fel tejben kis cukorral az élesztőt, majd dagasszon hólyagos tésztát. Kétszeresére kelt, majd 6 egyenlő részre osztottam és minden hüvelykujjnyi vastagra nyujtottam. 2 csíkból telt meg egy sütőfa. Spirálisan csavartam, majd kilapogattam a deszkán. Kívűlről bekentem étolajjal és meghempergettem cukorban. A másikat diós cukorba forgattam. Parázson folyamatosan forgatva 15 prc alatt elkészült.Gergő is besegített a sütésbe, csak elég hamar elunta a dolgot.Így nézett ki előkészítve a cukros.Itt már majdnem kész. Csodásan ropogós lett a külseje.

3 rúd lett ebből a mennyiségből, ami rengeteg, 1 rúd is kétszerese annak,ami nálunk az árusoknál kapható készen. Azért elfogyott és a diós ízlett jobban.

14 megjegyzés:

 1. Móni, ez gyönyörű, olyan, mint amilyennek lennie kell! Tökéletes!

  VálaszTörlés
 2. Csodálatos lett a kalácsod!!!
  Már nekem is van formám, de még nem próbáltam ki. Köszönöm neked ezt a részletes leírás a készítésről, így már én is hozzámerek fogni.

  VálaszTörlés
 3. Ó, ez már közösség elleni izgatásnak minősül! :-)

  VálaszTörlés
 4. Csatlakozom Nórához!:) Egyébként valahol láttam rendes sütőhöz való kürtöskalács készítő rudat. Majd utána is kell néznem, nekem is kell egy ilyen:)

  VálaszTörlés
 5. Szinte érzem az illatát...nyami! :)

  VálaszTörlés
 6. Fantasztikus! Ahogy a nagykönyvben meg van írva!

  VálaszTörlés
 7. Ez a mennyország. Valami csodálatos. IMÁDOM

  VálaszTörlés
 8. Imádom a kürtös kalácsot, de még sosem készítettem. Egyszer biztosan beszerzek egy ilyen formát a sütéséhez. Köszi a receptet! :)

  VálaszTörlés
 9. De nagyon ügyes vagy, csodaszép!:-))

  VálaszTörlés
 10. Na, ez most nekem is adott egy lökést. Főleg a sütési idő leírásának örülök.
  Gyűlölöm azokat a recepteket, amiben azt írják, hogy " készre sütjük ".
  Nálunk az edényboltban is lehet kapni sütőfát, de még nem mertem megvenni.

  VálaszTörlés
 11. Ó, ez olyan tökéletes és szép, mint a mesében! Gratulálok!

  VálaszTörlés
 12. Nagyon kívánatosak! gyönyörűek!

  VálaszTörlés